– Det blir en ökad valfrihet för patienterna, både när det gäller olika rätter och när man vill äta, säger regionrådet Ulf Berg (M) och hävdar att det inte är den tänkta kostnadsbesparingen på åtta miljoner om året som är det främsta skälet till förändringen.
– Vi vill öka servicen, säger Ulf Berg.
Socialdemokratiska oppositionsrådet Sebastian Karlberg tror inte att regionen kommer lyckas bättre med koka kyl-metoden än andra gjort och tycker att smaklökarna ska användas till att avstyrka nyordningen när frågan väntas komma till regionfullmäktige i juni.
Diskuterats i flera år
Frågan om sjukhusmaten har länge varit aktuell i Region Dalarna och den har utretts och diskuterats mycket de senaste åren.
Christer Blomqvist som är kock vid lasarettet i Falun och fackligt aktiv för kommunal tycker inte att regionen fångat upp det som diskuterats i det förslag som nu presenteras.
– Sjukhusmaten är en väldigt viktig del i vårdkedjan och den borde regionen värna om, säger Christer Blomqvist och konstaterar att personalen ännu inte vet vad den planerade förändringen kan få för konsekvenser när det gäller personalstyrkan vare sig i Falun eller Mora.