Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så har flyktingmottagandet påverkat Hedemora kommun, enligt kommunalrådet Christina Lundgren (C). Foto: Hannes Forssell/SVT

Kommunalrådet: ”Kommunerna borde få mer stöd”

Publicerad

Hedemora tog under 2015-2016 emot runt 1 200 flyktingar, varav många kom under ett väldigt kort tidsspann. I dag har de flesta lämnat kommunen, men kommunalrådet efterfrågar mer hjälp för att få de som stannat i arbete.

– Från en vecka till en annan fick vi 450 nya invånare, men jag tycker ändå att vi var duktiga på att ta hand om dem, säger Christina Lundgren (C).

Från kommunens sida har det funnits en ambition att få så många som möjligt att stanna kvar för att säkra kompetensförsörjning. I dag har dock Arbetsförmedlingen stängt sitt kontor i Hedemora och arbetssökande hänvisas till kontoret i Avesta.

Det finns i dag finns runt 250 asylsökande i kommunen.

Christina Lundgren skulle vilja se ett utökat stöd till de kommuner som haft stort flyktingmottagande. I klippet ovan berättar hon mer om det.

Den här artikeln är en del av SVT:s projekt Sverige möts. Svara gärna på frågan nedan för att komma vidare till sajten Sverige möts – där får du tycka till i fler frågor. Om du vill får du sedan möjlighet att träffa en person som tycker annorlunda än du och prata om engagerande frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet