Hårt tryck på Migrationsverket i Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns över 4600 asylsökanden i Dalarna. För två år sedan jobbade 15 personer på Migrationsverket i Hedemora, i dag är de över 80 personer.

Den här artikeln är från 2015.

I dag finns det 20 asylboenden i Dalarna och nära 5 000 asylsökande som väntar på att få besked om uppehållstillstånd, och behovet av personal har ökat i takt med flyktingströmmen in i Sverige.

Flyktingar i Dalarna

Lokalerna i Hedemora har blivit för små och är inte ändamålsenliga. Hälften av peronalen sitter i inhyrda lokaler intill Migrationsverket.

Lång väntetid

Trots ökningen av personal så beräknas ändå väntetiden för en asylsökandes första besök att ta över sex månader.

– Vi prioriterar det viktigaste nu där vi ser till att alla får boende och mat i första hand, säger Susanne Martinsson som är teamledare för medarbetarna på Migrationaverket i Hedemora.

Samtidigt som väntetiden växer så växer även frustrationen ute på asylboendena.

– Vi har frivilligorganisationer som hjälper till med aktiviteter och studieförbund som hjälper till med SFI-undervisning. Barnen får ju börja i skolan men även de vuxna måste ha en meningsfull väntetid. Att lära sig svenska är till exempel en förutsättning för att komma in i det svenska samhället, säger Susanne Martinsson.

Stor ökning

Under sommaren har antalet asylboenden fördubblats och personalen måste få en chans att komma in i jobbet. På Migrationsverket riktar man förfrågningar om fler asylboenden i länet, bland annat till kommuner där mottagandet är lågt. För någon minsking av flyktingströmmen ser man inte.

– Vanligtvis så ser man att antalet asylsökanden går ner under vintern men som det är just nu så ser vi inte några minskningar. Den första april 2016 flyttar hela verksamheten till Borlänge. Dels för att få ändamålsenliga lokaler men också för att det ligger mer centralt i länet, säger Susanne Martinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet