Efter flyktingvågen – ”Det känns tommare nu”

Uppdaterad
Publicerad
I januari 2016, efter den stora flyktingströmmen, var antalet asylsökande i Dalarna mer än 8000 personer. Idag är 2500 personer i samma situation.

Det var i mitten av september 2015 som många flyktingar kom till asylboendet i Fredriksberg.

Till en början var det flera som protesterade mot att ha hamnat i just Fredriksberg, eftersom de trodde att de skulle komma till Hedemora. De satt då kvar i bussen utanför boendet, och vägrade till en början att kliva ur.

Protesten fick stor uppmärksamhet i Sverige och även utanför landets gränser. Många röster höjdes över att de var otacksamma och en hel del ilska spreds via sociala medier.

– Vår första uppfattning var att det var ett tomt ställe utan människor. Vi såg ingenting först, därför blev vi chockade. Men efteråt har vi sett människorna, affärerna och boendet på insidan. Vi har börjat att älska det här stället, berättade en av de som protesterade senare för SVT Dalarna.

Antalet asylsökande minskar

I januari 2016, efter den stora flyktingströmmen, var antalet asylsökande i Dalarna mer än 8000 personer. Nu har den siffran minskat med 70 procent och idag är omkring 2500 personer asylsökande i Dalarna.

Fredriksbergsskolan i Ludvika kommun var en av de få skolor i länet som på kort tid fördubblade antalet elever. Förr var man 52, men när de asylsökande familjerna kom blev det fler än 100. 

Förlorar sina kompisar

Men idag, efter att Migrationsverket avvecklat de flesta asylboendena har många som anlände lämnat skolan. Och nu när livet återvänt till det som var förut är det många elever som saknar sina kompisar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylsökanden i Fredriksberg

Mer i ämnet