”Vi trodde vi skulle komma till frihetslandet”

Uppdaterad
Publicerad

Mohammed Khalaf var en av de asylsökande som vägrade kliva av bussen när den kom till Fredriksberg i natt.

Mohammed Khalaf är en av de asylsökande som kom med bussen till Fredriksbergs asylboende under natten mot torsdagen. De asylsökande hade fått information om att de var på väg till Hedemora, men så blev det inte, vilket busslasten med asylsökande är missnöjda med.

– När vi kom hit insåg vi att det är långt ifrån civilisationen, affärer, sjukhus och skola. Vi behöver någonstans att studera och ha ett bra liv. Vi kom till Sverige för att det skulle vara ”frihetslandet”. Vi tror de har ljugit för oss, säger Mohammed.

Läs även: Nu älskar Mohammed Fredriksberg

SVT Dalarna följde med in i en av flera lägenheter där boende klagar på kök som stängs av från användning, avstängda element, att det inte finns varmvatten eller dricksvatten i kranarna.

Enligt Mohammad kommer man inte att lämna bussen förrän Migrationsverket kommit till platsen.

Ansvariga från Migrationsverket kom till Fredriksberg på förmiddagen och vid lunchtid på torsdagen hade de flesta valt att lämna bussen de suttit i sedan i natt.

Det var då oklart om de som var kvar i bussen satt där för att protestera eller om de väntade på att bli hämtade till ett boende.

Hotade med hungerstrejk

Samtidigt som de nyanlända satt kvar i bussen i morse hotade asylsökande som kom till Fredriksberg för några dagar sedan att inleda en hungerstrejk i protest mot förhållandena på anläggningen.  De samlades med plakat utanför affären i Fredriksberg.

Den aktionen har nu avslutats.

Här finns en kommentar från Migrationsverket kring protesterna.

Annefors; 185 platser – sedan 2 september.

Utslussen Asylboende; 92 platser – sedan 14 september.

Anneforsgården; 120 platser – sedan 17 september.

De tre asylboendena har olika ägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökanden i Fredriksberg

Mer i ämnet