Foto: Börje Hols/SVT

Vägrade gå av bussen – nu älskar han Fredriksberg

Uppdaterad
Publicerad

För knappt en månad sedan kom Mohammed Khalaf och hans familj till ett asylboende i Fredriksberg. Då protesterade han och flera andra mot att ha hamnat i just Fredriksberg. Och under flera timmar vägrade dom att lämna bussen som hade kört dom dit. Men idag ser Mohammed annorlunda på situationen.

Det var i mitten av september som Mohammed Khalaf och hans familj kom till Utslussens asylboende i Fredriksberg. Då protesterade han och många andra flyktingar mot att ha hamnat i just Fredriksberg eftersom de trodde att de skulle komma till Hedemora. De satt då kvar i bussen utanför boendet, och vägrade till en början att kliva ur.

– När vi kom hit insåg vi att det är långt ifrån civilisationen, affärer, sjukhus och skola. Vi behöver någonstans att studera och ha ett bra liv. Vi kom till Sverige för att det skulle vara ”frihetslandet”. Vi tror de har ljugit för oss, sa Mohammad till SVT Dalarna då.

”Vi har börjat älska det här stället”

Men idag ser Mohammed helt annorlunda på situationen och den plats som han och hans familj kommit till. Nu vet han att det både finns en affär i närheten och en skola.

– Vår första uppfattning var att det var ett tomt ställe utan människor. Vi såg ingenting först, därför blev vi chockade. Men efteråt har vi sett människorna, affärerna och boendet på insidan. Vi har börjat att älska det här stället, berättar Mohammed.

Arga röster höjdes

Protesten bland de asylsökande i Fredriksberg fick stor uppmärksamhet i Sverige och även utanför landets gränser. Många röster höjdes över att de var otacksamma och en hel del ilska spreds via sociala medier.

Mohammed säger nu att han kan förstå att en del människor blev upprörda över protesterna.  Han och hans familj blickar nu framåt och gläds åt att deras barn ska få börja på förskolan.

Nu väntar första vintern

Nu vill familjen inte lämna Fredriksberg, men Mohammed har hört att vintern är på väg och han har aldrig upplevt en svensk vinter.

– Jag vill inte lämna, men vi vet att vintern kommer och vi vet inte hur det kommer att bli. Vi kanske ångrar oss sen, säger han och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylsökanden i Fredriksberg

Mer i ämnet