Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunalrådet slog larm om oro i Hedemora – Polisen: ”Det är en trygg kommun” Foto: Niko Ago, SVT

Kommunalrådet slog larm om oro i Hedemora – Polisen: ”Det är en trygg kommun”

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal personer hörde av sig till kommunalrådet Christina Lundgren (C) och berättade att de inte känner sig trygga. Det slutade med att kommunledningen bestämde ett möte med representanter från polisen.

Personerna som Christina Lundgren pratat med upplevde polisnärvaron som låg trots att det ska förekomma narkotikamissbruk och ”motorburen, högljudd ungdom som kör för fort”. Under måndagen träffades kommunledningen och polisens representanter för att diskutera det framtida samarbetet.

Starta klippet för att höra lokalpolisområdeschefen Mattias Skarp ge polisens bild av situationen i Hedemora.

SVT rapporterade · Hur ser polisnärvaron ut där du bor?

17.30
Mycket bättre förr. När jag var ung på 50-talet. Var det alltid poliser på stan.
17.30
Polisens närvaro med områdespoliser närmare medborgarna är ännu så länge inte i närheten av vad som utlovades inför omorganisation av svensk Polis år 2015. De flesta utanförskapsområdena i storstäderna har fått kraftiga förstärkningar medan landsbygdens har fått sina Poliser indragna. När tillsättningarna är klara till 2024 kommer Polisen på landsbygden inte ens vara i samma nivå som innan 2015. Dessutom är Polisens kontaktcenter med 11414 underbemannad och ett fiasko med ibland timslånga väntetider.
17.30
Jag tycker att man märker stor skillnad i Salems centrum efter det att polisen varit där lite tätare. Ibland kutar okopplade hundar runt där ofta sitter några o dricker bärs där. Sällan tycker jag det är obehagligt men i Salems centrumhandel det ibland.

Man vet att man fyllt 40 när man blir glad att se poliser i tunnelbanan. Citat Jonas Gardell
17.30
Det finns ingen polis på natten, ringer man kan det dröja 45min.
18.20
Här i Gagnef ser jag polisen åka förbi på riksvägen mellan Borlänge och Leksand, när de är in i Gagnefs samhälle blir jag helt chockerad, så sällan sker det med andra ord. Det är märkligt att det finns fler poliser än någonsin men att man ändå knappt ser någon.
20.01
2024? Vad händer innan dess? 10 000 FLER poliser, då måste ni väl anställa 20 000 nya med alla kommande pensionärer och de som vill byta yrke och få en anständig lön.
07.23
När vi kör bil så har var och varannan fel på ljusen. Inte så konstigt då det aldrig är några kontroller. Fortkörning, osäkrad last listan kan göras lång. På vintern bor vi i Spanien. När vi är ute och kör en hel dag så möter vi 10-15 poliser/dag. Varför denna skillnad?
08.05
Tycker generellt att poliser är otrevliga. Ingår det i jobbet?
08.55
Här i Malung är dom sällsynta poliserna. Vi behöver dom, i trafiken är det totalt laglöst. Många kommer utan att skrapa rutor och bilen övertäckt med snö.
10.57
I Furudal har vi inte sett polisen på över ett halvår, vad betalar vi skatt för?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer