Anna Hed (C) ser en multiarena som en fantastisk möjlighet för kommunen. Foto: SVT

Kommunalrådet vill se ny arena i Mora

Uppdaterad
Publicerad

I och med Mora IK:s uppflyttning till SHL kommer nya krav på hemmaarenan. Moras kommunalråd Anna Hed (C) ser helst en ny arena i Mora där fler sporter och aktörer än hockeyn får ta plats – men inte att kommunen ska stå för notan.

På lördagskvällen stod det klart att Mora IK tar steget upp i SHL till nästa säsong. Och frågan har också ställts hur det blir med lagets nuvarande hemmaarena Smidjegrav när kraven från SHL nu blir ett faktum.

– Det som kommer att hända först är att SHL kommer att göra en besiktning av hallen och då kommer man att få en redogörelse för vad det är som behöver ändras och vad hallen inte lever upp till. Innan vi vet det är det svårt att ha planer för vad vi ska göra. Det vi vet redan nu är att den inte kommer att leva upp till alla krav som SHL har, berättar Moras kommunalråd Anna Hed (C) för SVT Nyheter Dalarna.

Strandenområdet i Mora

Ny arena för flera aktörer

Och de krav som kommer att ställas kommer förstås att kosta pengar ett åtgärda. Pengar som enligt kommunalrådet troligtvis inte kommer att komma från kommunen.

– Nej, och jag är inte säker på att det är kommunen som ska göra det. Om vi ska göra någonting så ska det vara någonting långsiktigt och hållbart oavsett om vi har ett lag i SHL eller inte. En annan fråga är om man ska göra någonting med en gammal ishall som inte var tänkt att bli såhär från första början eller ska vi titta på att göra någonting annat, säger Hed.

Själv ser hon helst en annan lösning. Nämligen en ny arena där flera sporter och aktörer får plats.

– Jag är mest attraherad av om man skulle kunna göra någonting helt annat än bara en ishall. Vi har ju Vasaloppet som är i stort behov av olika anläggningar och vi har innebandydamerna som är på den absoluta toppen som också behöver en arena att spela på när de har riktigt stora matcher, säger hon.

Kommunen bidrar inte till A-laget

Och Anna Hed ser inte kommunen som finansiär för en ny arena. Som det är i Smidjegrav i dag är det sju procent av tiden i ishallen idag som används av A-laget, 93 procent av tiden i hallen används av barn- och ungdomsverksamheten.

Och det är endast till barn- och ungdomsverksamheten som kommunen  bidrar med pengar idag, enligt Hed. Och kommunen vill inte bidra med pengar till A-laget i framtiden heller.

– Det som vi kommer att fortsätta att bidra med är till barn- och ungdomsverksamheten. Vi bidrar ingenting till Mora IK:s A-lag idag och kommer inte att göra det framöver heller, säger Anna Hed.

Vill se extern aktör

Istället för pengar från kommunkassan vill hon nu se en extern aktör som vill ta sig an bygget av en ny arena.

– Jag tänker att det kanske finns en extern aktör som vill bygga och göra en spännande anläggning här i Mora, sen blir det en fråga om vilka parter som vill hyra in sig i den. Det tycker jag skulle vara den allra bästa lösningen.

Läget viktigare än någonting annat

Men vad som skulle bli kommunens jobb i arbetet med en ny arena är inte minst att se över var en sådan arena skulle hamna.

– Där Smidjegrav ligger är ett alternativ. Prästholmen är ett område där det finns mycket idrott redan idag. Ett annat område som vi pekat ut i den fördjupade översiktsplanen nu är Stranden-området som ligger alldeles i anslutning till Vasaloppet. Skulle vi få till ett samarbete med Vasaloppet så är ju de intresserade av det läget, såklart. Sedan finns det andra platser också, men ska det bli något nytt och flexibelt så är läget viktigare än någonting annat för att parterna ska vilja vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandenområdet i Mora

Mer i ämnet