Se bilderna inifrån den stängda simhallen i Idre. Foto: Sofie Lind

Kommunen om Idres simhall: ”Behövs långsiktighet och att någon står för driften”

Uppdaterad
Publicerad

Kan simhallen i Idre öppna igen? Älvdalens kommun utreder nu flera spår men menar att mycket i slutänden handlar om budgeten.

Enligt Lars Lisspers, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, gick driften och personalkostnader för simhallen på drygt 900 000 kronor årligen. De pengarna har kommunen sparat in genom stängningen av simhallen. Det är även förvaltningen som fått i uppdrag att se vad som ska ske med hallen – likt idéer som omvandling till fritidsgård.

Maria Eriksson (C), barn- och utbildningsutskottets ordförande i Älvdalens kommun, skriver i ett mejl till SVT Dalanra att kommunen diskuterar en öppning men att hon vill förtydliga vad deras roll är gällande simkunskaper hos barn: 

”Vår roll som barn och utbildningsutskott är att se till att eleverna ges möjlighet att nå kunskapsmålen, det menar jag att vi fortfarande gör”, skriver Maria Eriksson (C) och fortsätter med att berätta att målet att elever ska vara simkunniga i årskurs 6 uppfylls. 

Krävs att någon driver simhallen

Ordförande Maria Eriksson skriver i sitt mejlsvar att just driften och en ”långsiktig ekonomi” är nödvändig för öppning av hallen.

”För att Idre simhall ska öppnas krävs det någon som driver den. Det skulle behövas en långsiktigt plan ekonomiskt där det tydligt framkommer vart pengar för den investeringen skall tas ifrån”, svarar ordförande och menar att ett alternativ är att någon annan förening tar på sig driften.

Hon avslutar mejlet med att också hylla den nystartade gruppen för sitt engagemang.

”Det är alltid bra när kommuninvånare engagerar sig och jag ser det som väldigt positivt att föräldrarna driver på för att få till förändringar”, skriver Maria Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.