Falu kommun förbjuder City Gross att ändra datummärkning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha konstaterat flera ommärkningar av bäst före-datumet på kött och fisk på City Gross i Falun vid en oannonserad inspektion, har kommunen nu meddelat ett förbud mot detta. Beslutet träder i kraft omedelbart.

Att märka livsmedel rätt är ett krav från EU och i förordningen slås fast att märkningen inte får vara vilseledande. Det har den varit i de här fallen menar Falu kommuns miljökontor, därför har man nu utfärdat det här förbudet.

Hur allvarligt är det här?

– Den här typen av brist i den här omfattningen är ovanligt. Jag kan bara minnas att jag varit med om det en gång tidigare, i den här kommunen, säger Mattias Orregård som är tf miljöchef och har jobbat i tio år inom Falu kommun.

Miljökontoret kommer nu att göra uppföljande kontroller hos City Gross samt skärpa kontrollerna även hos andra mataffärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.