Livsmedelsverket om felaktiga köttmärkningen på City Gross: ”Vilseleder konsumenten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det framkommit att flera City Gross-butiker märkt om köttvaror och förlängt bäst-före-datum reder nu Livsmedelsverket ut de risker som finns med sådan ommärkning.

– Det är klart att det potentiellt finns en hälsorisk, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket.

Brister har nyligen upptäckts på flera City Gross-butiker i landet, bland annat i butiken i Falun. Köttvaror har märkts om och fått nya bäst-före-datum, enligt inspektionsrapporten från Falu kommun.

– Man får inte ändra information som följer med ett livsmedel om det riskerar att vilseleda konsumenten, och det kan man nog bedömda att det gjort i det här fallet, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket.

”Har ingen bild av att det finns något mönster”

Inspektionen i Falun gjordes efter att Livsmedelsverket uppmärksammat kommunen om vilseledande märkning på mat i kedjans butiker på andra orter i landet.

– Vi har ingen bild av att det finns något mönster, utan jag vet att när man haft kontakt med huvudkontoret så har man påpekat att det här är något man sett, säger Jan Sjögren.

”Glada att det uppmärksammats”

På City Gross stormarknad i Falun har man nu vidtagit åtgärder för att det inte ska kunna hända igen.

– Vi ser allvarligt på det inträffade. Vi är glada att det här uppmärksammats och vi har tyvärr haft bristande rutiner, säger butikschefen i Falun, Peter Jansson.

I klippet: Vad finns det för risker med varor som märkts om och hur ofta förekommer det? Jan Sjögren på Livsmedelsverket reder ut frågeteckenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.