Kurt Podgorski (S) är kommunalråd i Malung-Sälens kommun Foto: Patrik Qvicker

Kommunen vill ha en annan väg till flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun tar nu strid mot Trafikverket om den planerade nya omstridda flygplatsvägen  i Sälenfjällen. Politikerna vill bygga vägen längs en helt ny sträckning på ett billigare och mer miljövänligt sätt.

– Vi vill visa upp flygplatsen. Det är ingenting att smyga med, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Om det blir en ny stor flygplats i Sälenfjällen kommer landningsbanan att gå rätt över länsvägen mellan Sälen och Rörbäcksnäs. Alltså behövs en ny väg runt området.

I början av året presenterade Trafikverket planen för den nya flygplatsvägen och då också tre olika förslag – men nu lägger kommunpolitikerna i Malung-Sälen ett helt eget vägförslag. De tycker inte att något av Trafikverkets alternativ är bra.

Flygplatsen i Sälen

 – De är ju proffs på att bygga vägar men vi har också kunskap på vårat stadsbyggnadskontor. Vi kan ju hjälpa till lite, säger kommunlarådet Kurt Podgorski (S)

Vill visa upp flygplatsen

Trafikverket vill bygga en helt ny, flera kilometer lång väg en bra bit från flygplatsen och sedan låta flygplatsbolaget själv bygga långa anslutningsvägar.

Men politikerna i kommunledningen tar nu strid för att den nya vägen istället ska byggas runt landningsbanan, sedan till själva flygplatsområdet och därefter vidare västerut – till stor del längs den befintliga fjällvägen.

– Om vi nu kommer att få en ny stor anläggning med flygplats och köpcentrum så varför inte visa den från vägen. Det här är inget att smyga med. Vägen ska gå förbi anläggningen, säger Kurt Podgorski (S).

Kommunens alternativ miljövänligare

Enligt Trafikverkets förslag kommer den nya vägen att passera vattendragen Stora Tandån och Siktån med nya broar, alltså ett miljömässigt känsligt område riskerar utbyggnad. Enligt kommunens förslag slipper man bygga broar där och istället till stor del bygga på mark utan större naturvärden.  Kommunen menar att det här blir mer miljövänligt, eftersom det känsliga området söder om flygplatsen alltså förblir orört.

Oroliga för ytterligare försenad byggstart

Enligt kommunen skulle deras alternativ dessutom billigare. Trafikverkets väg beräknas kosta 100 miljoner kronor och minst hälften av de pengarna måste tas från andra vägprojekt i Dalarna.

– Det är precis så. Det handlar om länspengar och vi är måna om att göra det här så billigt som möjligt, säger Kurt Podgorski (S).

Men hela tänkta byggstarten av flygplatsen har redan försenats ett år och ska nu nya vägen utredas mer kan det förstås bli ytterligare förseningar. Trafikverket har redan tidigare fått hård kritik för att vägutredningen tagit lång tid.

Snabbt om flygplatsen:

På tisdagen ställde sig kommunstyrelsen i Malung-Sälen bakom det egna byggförslaget. Det finns inget definitivt beslut att bygga charterflygplatsen i Sälen.

Aktörena avvaktar ett beslut på EU-nivå om det statliga stödet på 250 miljoner kronor kronor kan betalas ut.

Om utbetalningen godkänns är det enligt planeringen idag tänkt att flygplatsen ska öppna i slutet av 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet