Foto: Lotta Olin-Persson/SVT

Kommunkostnader för inhyrd personal ökar

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas kommuner betalar allt mer för inhyrd personal. I Borlänge fördubblades nästan kostnaden för inhyrd personal mellan 2015 och 2016.

Orsaken till ökningen i Borlänge är ett ökat tryck på socialtjänsten. Kostnaderna för inhyrd personal ökade från 6,4 miljoner till 11,9, alltså nästan en fördubbling. Samtliga som hyrts in är socionomer.

– Vi hade situationen med ensamkommande, vi har våld i nära relation som är en utmaning, och vi har en underliggande brist på socionomer i offentlig sektor. I Borlänge och egentligen i hela Sverige, säger Thomas Ahlin, socialchef Borlänge kommun.

Stora skillnader i länet

Totalt i Dalarna har kostnaderna för inhyrd bemanning ökat från 38 miljoner kronor till 49 miljoner kronor. Skillnaderna mellan kommunerna är stora. Falun har nästan halverat sina kostnader, och i Smedjebacken och Gagnef ligger kostnaderna nära på noll.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

I Borlänge, som står för den största ökningen ser man dock en ljusning.

– De siffror du har är för 2015-2016. Vi ser att i år har vi färre konsulter och min bedömning är att det kommer att bli en bättre situation för oss där vi har fast personal anställd i mycket större utsträckning än vi haft tidigare, säger Thomas Ahlin.

TV: Se inslaget och intervjun med Thomas Ahlin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.