På söndagseftermiddagen såg det ut så här på perrongen i Säter. Foto: Fredrik Ehrling

Kopparstöld stoppade tågtrafik i Säter i dagar

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har häktats efter fredagens kopparstöld som skapade tågstopp mellan Säter och Borlänge i flera dagar.

Det var i fredags som stöld av koppar i anslutning till järnvägen utanför Säter orsakade stopp i tågtrafiken. Efter 30 minuter kunde polisen gripa fyra personer på platsen, och några dagar senare häktades tre av dem, två män och en kvinna, på sannolika skäl misstänkta för sabotage.

– Den fjärde personen som först också anhölls släpptes på fri fot i måndags, men är fortsatt misstänkt i ärendet. Det ansågs inte proportionerligt med hänsyn till personens ringa ålder, under 18 år, säger åklagare Peter Hillström.

Flera stölder i Sverige

Även på andra håll i landet har det skett kopparstölder de senaste veckorna, enligt Trafikverket.

Åklagaren kan inte kommentera om de häktade är inblandade i någon form av liga som åker runt och tar koppartråd.

”Ganska stort problem”

– Normalt brukar vi kunna lösa det under en dag för oftast är det bara en ledning som tagits bort, men i det här fallet skulle de ha fått med sig flera ledningar. Tyvärr kan det vara ett ganska stort problem och flera ledningar måste då sättas om, säger Daniel Mossberg, presskommunikatör på Trafikverket.

På tisdagseftermiddagen meddelade Trafikverket att trafiken var igång igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.