Under helgen har flera delar av kyrkans kopparstuprör stulits. Foto: Niklas Hagman

Kopparstöld vid Folkärna kyrka i Krylbo – stuprörsdelar har försvunnit

Uppdaterad
Publicerad
Under helgen har det stulits koppardetaljer från tio stycken stuprör vid Folkärna kyrka i Avesta kommun. Stölden upptäcktes under måndagsmorgonen av en kyrkovaktmästare.

Enligt Stefan Dangardt, presstalespersonen på polisen så finns det inga spår efter tjuvarna.

– Men det här visar ju på ytterligare en metallstöld från kyrkor, att man inte drar sig för det, säger han och fortsätter:

– Det är ju så att brotten går i vågor. Ytterst hänger det ihop med världsmarknadsprisena på ädelmetaller. Åtminstone en gärningsmanna-kategori är ju ligor utifrån som samlar på sig metaller.

Fem kilo koppar saknas

Det framgår inte hur mycket den stulna kopparen ska vara värd. Enligt Benny Larsson som är kyrkogårdschef vid By-Folkärna pastorat, som kyrkan tillhör, så handlar det uppskattningsvis om sammanlagt fem kilo koppar som försvunnit.

– Det är jättetråkigt, för det kostar ju att ställa i ordning igen och de lär ju inte få så himla mycket för det, säger han.

Benny Larsson berättar att man inom pastoratet varit med om liknande stölder tidigare.

– I kyrkan i Horndal tog man koppartak och på By kyrka var det hängrännor man tog. Det är kanske fyra-fem år sedan.

Händelsen är polisanmäld som stöld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer