Det statliga stödet är en bra hjälp för lanthandlarna men det är stamkunderna som är viktigast. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Köptrohet viktigare än bidrag för lanthandlare

Publicerad

Regeringens beslut om en storsatsning på att stötta lanthandlare kan bli ett lyft för flera utsatta butiker i Dalarna.

Men en del av dem som får bidrag redan i dag ser det ändå som en slags nödlösning.

 – Det är en konstgjord överlevnad, säger Bill Skogstad, handlare i Rörbäcksnäs.

Butiken i Rörbäcksnäs är en av tre lanthandlare i Malung-Sälens kommun som får statligt stöd redan i dag.

Nu väntas en storsatsning på att låta fler sådana här små livsmedelsbutiker och bensinstationer i glesbygd få del av de statliga pengarna.

En av dem är det kooperativa Boa i Malungsfors som i dag ligger för nära Malung för att få stöd men som med de nya reglerna kan få statliga pengar.

 – Vi har så mycket akuta problem just nu men på sikt kan det här vara väldigt bra för oss, säger Erik Lenne som är ordförande i butikens styrelse.

”Positivt för de som har det kämpigt”

Bill Skogstad som driver butiken i Rörbäcksnäs menar ändå att statliga stödet är en slags nödlösning.

 – Det är positivt för de butiker som har det kämpigt som nu kan få de här extra kronorna. Men det är en konstgjord överlevnad där man egentligen skulle önska mer att lokalbefolkningen handlar här lite oftare, säger han.

Flera små butiker har tvingats lägga ner de senaste åren. Men regeringen hoppas att det utökade stödet ska bryta den trenden.

Fast befolkning viktigare än turister

Rörbäcksnäs ligger mitt i det stora turistområdet Sälenfjällen där det storsatsas – inte minst just nu. Och det är en del turister som kommer till butiken och många som handlar där är är norska kunder – men det är ändå fast boende och köptrohet som är det viktigaste.

 – Vi tappar folk för att turister köper husen här. De bor ju inte här utan vistas kanske i området någon vecka per år. Vi behöver fast befolkning, säger Bill Skogstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.