Det var festligt när affären firade 100 år – en av besökaren var Gertrud Johansson som faktiskt började sin yrkesbanan på affären i Sörjön när hon var 13 år. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Lanthandeln i Sörsjön firade 100 år

Publicerad

På fredagen firade lanthandeln i Sörsjön mellan Sälen och Särna 100 år. En liten butik i glesbygd som tvärtemot många andra butiker klarat många hot om nedläggning.

– Det är tack vare norrmän och stugägare, säger föreståndaren Marie Kivimäki.

Det var en utrullad röd matta utanför entrén och speciella jubileumsbakelser som serverades när Sörsjöns kooperativa handelsförening firade 100 år på fredagen.

Det är en liten lanthandel i glesbygd som överlevt – trots många kriser.

 – Det har varit både uppåt ett tag och så har det varit kris men jag har sett fram emot den här dagen sedan jag började jobba här, säger föreståndaren Marie Kiwikäki.

”Vi kan inte konkurrera om priserna”

Lanthandeln och handelsföreningen har varit i samma byggnad i alla 100 år – mitt i byn vid vägkanten mellan Sälen och Särna. Precis som för många glesbygdsbutiker har det varit många hot om nedläggning.

Det där med köptrohet är inte enkelt.

 – Nej, så är det. Vi kan ju inte konkurrera om priserna. Men norrmännen tycker fortfarande att vi är billiga och de som äger fritidshus här gillar att handla nära, säger Marie Kivimäki.

Festligt vid firandet

Det var både stamgäster och veteraner som besökte butiken för att fira med bakelse, gå tipspromenad och lyssna på musik. En särskild skrift om föreningens historia hade också tagits fram.

Det blev en dag med mycket nostalgi. En veteran var på plats – en tidigare chef – som började jobba i butiken i Sörsjön för 65 år sen.

 – Jag var 13 år när jag började här, säger Getrud Johansson som var föreståndare också i filialbutiken i Nornäs, nio kilometer bort, i flera år.

 – Nu hälsar jag på i dag, men jag brukar handla här också, säger Gertrud Johansson.

Det var festligt när affären firade 100 år – en av besökaren var Gertrud Johansson som faktiskt började sin yrkesbanan på affären i Sörsjön när hon var 13 år. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Föryngring är nyckeln till överlevnad

Och många av besökarna hade hade samma recept för att butiken ska fortsätta leva. Det är föryngring på gång i byn.

 – Det är flera yngre som bor kvar här men de har ju lite svårt för att hitta flickor, så det är väl det som fattas, säger Malte Martinsson en av flera besökare den här historiska dagen i Sörsjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.