Butiken ligger mitt i Venjan och kan nu fortsätta drivas. Foto: SVT/Patrik Qvicker

Tack vare bidrag kan affären vara kvar på orten

Uppdaterad
Publicerad

Många butiker på landsorten håller på att försvinna, men tack vare ett driftstöd från länsstyrelsen kan affären i Venjan hålla öppet ett tag till. Annars hade byborna fått åka 3,5 mil för att köpa mjölk.

Förra året var första gången som lanthandlarna kunde ansöka till länsstyrelsen om ett extra driftstöd för att överleva ute på landsbygden. Det är pengar som regeringen avsatt i ett projekt, som förhoppningsvis ska rädda de butikerna som finns runt om i Sverige på mindre orter.

Bidrag ger framtidstro

En av butikerna i länet som fått beviljat driftstöd i år på totalt 300.000 kronor är affären i Venjan. Butiken är ”ett försäljningsställe för dagligvaror i ett sårbart och utsatt område” och som också bedöms som ”betydelsefull för tillgängligheten till en annan grundläggande kommersiell service”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Skulle butiken med bland annat sin postservice stänga, så ligger den närmsta butiken mer än 3,5 mil bort från Venjan. Därför är det extra bidraget mer än välkommet.

– Framför allt så innebär det en framtidstro, så att man slipper ha kniven mot strupen hela tiden, säger Joel Zackrisson som äger butiken.

Investerar för pengarna

Han har ägt butiken i tio år, men det var inte förrän förra året då han fick driftstöd som han äntligen kände en lättnad.

– Tack vare driftstödet så kunde vi investera. Förra året målade vi, köpte nya inventarier och en ny pantmaskin. Och i år, så kommer pengarna gå till en hel del underhåll och kanske byta kylarna, säger Joel Zackrisson.

– Det är en möjlighet att behöva göra sådant som man behöver, men aldrig riktigt har råd med. Det ger som sagt en framtidstro, som gör att man vågar satsa. Man är inte benägen att testa någon nytt om man inte vet om man får det att gå ihop.

Butiken räddar byn

Han ser driftstödet som att det ger affären en chans att överleva på lång sikt. För det är många gånger under årens lopp som oron över butiken gjort sig påmind.

– Det är många gånger man mått dåligt för att det är dålig likviditet. Och sen tar man ut lönen sent som ägare, då personalen får först, men nu har jag möjlighet att skapa en buffert.

Vad tror du skulle hända om affären försvann?

– När man pratar om att bo på landsbygden, så är skola och affär bland det viktigaste. Vi har fem och en halv mil till närmsta tätort och hade inte affären varit här så hade byn nog dött ut ganska fort.

Om projektet

Det var bara för några år sedan som regeringen beslutade att försöka landets lanthandlar från att dö ut.  Totalt får alla länsstyrelser i landet ett extra tillskott på 35 miljoner kronor om året till projektet fram till år 2019.

Förra året var första gången som det gick att söka speciella pengar från länsstyrelsen i Dalarna, som då hade en pott på runt 1,9 miljoner kronor som det gick att söka ur.

Ett krav är att butiken ska ligga på en ort där det är mer än 15 kilometer till närmsta försäljningsställe. Butiken måste också ha  öppet ett visst antal timmar i veckan, ha åtminstone 1.000 artiklar, som mejerivaror, ägg, grönsaker, och även tillhandahålla viss samhällsservice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.