Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malung-Sälens gymnasieskola höll EU-skolval på valborgsmässoaftonen. Eleverna var själva valarbetare i lokalen tillsammans med en av lärarna. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Kraftig ökning av skolor i Dalarna som genomför EU-skolval

Publicerad

Det har skett en kraftig ökning av skolor i Dalarna som genom för EU-skolval. Gymnasieskolan i Malung var först ut i länet att genomföra årets skolval till Europaparlamentet.

– Det är bra om alla röstar, säger eleven Nora Bergman.

Det stora EU-valet börjar inte förrän i början av juni. Men skolorna får hålla EU-skolval redan nu. I Dalarna deltar mer än dubbelt så många skolor i EU-skolvalet i år jämfört med senaste EU-skolvalet 2019, då tio dalaskolor deltog.

Gymnasiet en av 422 i EU-skolvalet

Totalt håller 422 skolor i landet EU-val och en av de första att genomföra valet var Malung-Sälens gymnasieskola som på valborgsmässoaftonen hade riggat upp allt valmaterial och byggt en vallokal i skolans entré.

– Vi tycker att det här är viktigt. Om eleverna vet hur de här valen går till så känner de sig trygga senare när de ska gå och rösta ”på riktigt”, säger läraren Madelene Sjödén.

En del elever får rösta ”på riktigt”

– Det är ju en del här på skolan som får rösta i vanliga valet, men jag är född lite för sent på året. Därför är det bra att man ändå här i skolvalet får visa vem man ska rösta på, säger eleven Albin Jonsson.

Skolor i Dalarna som genomför EU-skolval

2019 deltog 10 skolor i i Dalarna IEU-skolvalet. Valdeltagandet i länet låg på 49 procent, jämfört med 47 procent nationellt sett. Vid EU-skolvalet 2014 deltog 13 skolor i Dalarna. I år deltar dessa 22 skolor:

Ljungbergsgymnasiet sär (Borlänge)

Älvdalsskolan 7-9 (Älvdalen)

Lorensberga skola (Ludvika)

Kyrkskolan (Ludvika)

Dormsjöskolan/grundskola (Hedemora)

Strandskolan (Älvdalen)

Hälsinggårdsskolan (Falun)

Ungärde skola (Malung-Sälen)

Gylle skola (Borlänge)

Hagagymnasiet (Borlänge)

Introduktionsprogrammen (Borlänge)

Malung-Sälens gymnasieskola (Malung-Sälen)

Falu Frigymnasium (Falun)

Rytmus Borlänge (Borlänge)

Vansbro utbildningscenter (Vansbro)

Lugnetgymnasiet (Falun)

Soltorgsgymnasiet (Borlänge)

Martin Koch (Hedemora)

Kristinegymnasiet (Falun)

Karlfeldtgymnasiet (Avesta)

Leksands gymnasium (Leksand)

Dahlander kunskapscentrum (Säter)

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.