Helena Ernlund, smittskyddsläkare Foto: Henrik Kilefors/SVT

Kraftig ökning av smittade gymnasieungdomar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen bland gymnasieungdomar i Dalarna har tagit fart. Var fjärde testad 15-19-åring hade covid-19 under höstlovet.

– Det är stor skillnad, framförallt på gymnasieskolor. Vecka 44 lämnade 25 procent av alla testade 15-19-åringar ett positivt PCR-test ( virusprov) jämfört med 7,5 procent veckan innan, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

En stor del av fallen förra veckan fanns i Falun. Efter 15-19-åringarna sker den stora ökningen bland 20-29-åringar.

Coronaviruset i Dalarna

Det finns ingen generell rekommendation gällande heltidsstudier i hemmet för skolelever just nu i Dalarna. Däremot har vissa gymnasieklasser undervisning hemifrån under en tid när de har flera fall i klassen. Var smittspridningen sker rent fysiskt vet man inte.

– Även om många gymnasieungdomar är sjuka betyder inte det att alla har smittat varandra i skolan. Man kan ju har smittats i hemmet också, säger Helena Ernlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet