Utökade restriktioner kan införas med kort varsel i Dalarna, bland annat i kollektivtrafiken. Smittskyddsläkare Anders Lindblom berättar i klippet om läget just nu. Foto: Ali Lorestani/TT

Skärpta råd kan bli aktuella i Dalarna – Smittskyddsläkaren: ”Kommer närmare och närmare”

Uppdaterad
Publicerad

I flera län har Folkhälsomyndigheten beslutat om skärpta allmänna råd med anledning av kraftig ökning av antalet covid-19-smittade under den senaste tiden.

I de län där Folkhälsomyndigheten nu fattat beslut om skärpta allmänna råd gäller nu att endast nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek ska göras, man ska avstå från att delta i möten, fester, idrottsträningar och tävlingar och om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Smittskyddsläkare Anders Lindblom säger under måndagen till SVT Nyheter Dalarna att det kan bli aktuellt med sådana skärpta allmänna råd även i Dalarna framöver.

Coronaviruset i Dalarna

– Vi ser ju att det ökar hela tiden, så det kommer ju närmare och närmare, vi får se längre fram i veckan, säger han på måndagsförmiddagen.

Lindblom säger också att han tror att vi nu står inför en tydlig andra våg.

– Det ser ut så nu. Vi har en ökad smittspridning och vi vet ju sedan tidigare att luftvägsvirus har en större benägenhet att sprida sig under vinterhalvåret. Antalet fall ökar från vecka till vecka, så det måste vi ha en beredskap för, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet