”Du tar lån på banken, som är väldigt höga, och det kostar mycket att köpa ett hus”, säger Lina Hård som precis köpt ett hus i Sundborn. Foto: SVT

Kraftiga prisökningar på bostäder – Säter och Borlänge i topp

Uppdaterad
Publicerad

Att priserna på villor och bostadsrätter ökar förvånar kanske inte. Men Dalarna är ett av de län där priserna ökat allra mest de senaste tio åren. Och bostadsbrist tros vara en av anledningarna.

De senaste tio åren har priset på villor och bostadsrätter skjutit i höjden i Sverige och framförallt i Dalarna. Sett till hela landet har villapriserna ökat med 54 procent – i Dalarna med 72 procent.

Fem kommuner i Dalarna finns med på topplistan över hur mycket priserna på villor har stigit i landet de senaste tio åren.

Säter i topp bland dalakommunerna

Säter är den dalakommun där villapriserna stigit mest, med 90 procent, vilket gör att kommunen placerar sig trea på topp tio-listan. Endast Mullsjö och Kiruna står för en större ökning.

– Jag tror inte att vi säljer dyrt i och för sig, utan jag tror att priserna ökat för att de har legat väldigt lågt jämfört med många andra liknande kommuner, säger Maja Sultan som är mäklare på Fastighetsbyrån i Säter.

Bland dalakommunerna där priserna på bostadsrätter stigit mest i länet står Borlänge på första plats. 287 procent har priserna stigit där, vilket gör att kommunen är på fjärde plats i landet bland kommunerna där priserna har ökat som mest.

”En frihet att köpa hus”

I Falu kommun har priserna på bostadsrätt ökat med 233 procent de senaste tio åren. En av de som precis har köpt ett nytt hus är Lina Hård som, tillsammans med sambon och ettåriga dottern, snart flyttar från Falun till ett parhus i Sundborn, en bit utanför Falun.

– Det är ju en frihet att köpa hus för att det är ens eget, men det är också ett ansvar för att du tar lån på banken som är väldigt höga och det kostar mycket att köpa ett hus. Det är både och, säger Lina Hård.

Prisökningen för bostadsrätter är dock betydligt högre, både i riket och i Dalarnas län. I hela landet har priserna ökat med 82 procent och i Dalarna med hela 236 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.