Foto: Johan Nilsson/TT

Kraftiga regnskurar med åska över Svealand – lokalt 35 millimeter regn

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag och under kvällen väntas kraftiga regn- och åskskurar dra in över Svealand. Därför har SMHI gått ut med en förvarning om risk för mycket besvärligt väder.

Det finns risk för stora regnmängder i Dalarna, Värmland, Västmanland, Uppsala och Örebro.

– Det är svårt att säga hur stora mängder det handlar om, då det kan variera mycket. Men lokalt kan det komma upp till 35 millimeter, säger SVTs meteorolog Deana Bajic.

SMHI menar att vädret kommer att ha mycket stora lokala variationer men kan innebära risker för stora regnmängder, som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag.

– Vi har förberett oss genom att utrusta alla brandbilar med pumputrustning i fall det skulle bli så att det sker någon översvämning, säger Mats Jansson som är räddningschef i Södra Dalarnas räddningsförbund.

Blixtnedslag på flera orter

Under måndagen har det kommit flera larm om blixtnedslag. Bland annat i Fredriksberg där det började brinna i skogen – en brand som räddningstjänsten lyckades släcka. Utanför Bjursås slog blixten ner i ett träd som började brinna, men den spred sig inte.

På eftermiddagen kom även larm om rökutveckling i en villa i Mora efter att blixten slagit ned. Alla boende ska ha tagit sig ut oskadda.

Mer om vädret hittar du på SVT Väder.

Väderklassificering: Risk för stora regnmängder

Väderklassificeringen risk är ingen varning. Risk används vid osäkerheter i väderutvecklingen.

Osäkerheten kan ligga i fenomenets stryka eller geografiska omfattning.

Om osäkerheten i prognosen minskar kan en risk övergå i en varning.

För att kategorin stora regnmängder ska klassificeras som en klass 1-varning, vilket är den lägre varningsgraden, krävs det regnmängder från 35 millimeter inom 12 timmar upp till 70 millimeter inom 24 timmar. 

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.