Signalkräftor sprider kräftpest och riskerar därför slå ut den inhemska flodkräftan – för att hindra potentiell spridning förbjuds därför bland annat fiske i Lomgärden i Falun. Foto: Christine Olsson/TT

Kräftpest upptäckt i sjön Logärden i Falun – för tredje gången

Uppdaterad
Publicerad

Kräftpest har konstaterats i sjön Logärden i Falu kommun efter att boende runt sjön hittat döda kräftor i vattnet. Nu förbjuder Länsstyrelsen kräftfiske där.

– Det känns hopplöst, luften går ur en, säger Lars Nordström, ordförande i Hinsen-Logärdens fiskevårdområdesförening.

Tredje gången

Det var tredje gången som sjön drabbas av kräftpest.

– Vi är tämligen säkra på att någon satt i signalkräftor i en sjö som ligger uppströms och som rinner ut i Logärden. Det räcker att det kommer in en båt eller någon med blöta badkläder från en smittad sjö så är det kört, säger Lars Nordström och fortsätter:

– Det tog bara en månad tills hela sjön var smittad.

Kräftpest, som signalkräftor bär med sig, är extremt smittsamt och kan vara svårt att få bukt med. Därför gäller fiskeförbudet i sjön i 2,5 år.

Gränsen för signalkräftor delar Sverige i två

Det går en gräns genom Sverige där man får hantera signalkräftor och inte. Gränsen går bland annat genom Dalarna, där länsstyrelsen sedan förra året provfiskar i Siljan för att se hur nära gränsen signalkräftorna finns till följd av det mildare klimatet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen Dalarnas kräftfiskeprojekt påbörjades sommaren 2022 och ska även pågå i år för att se var signalkräftor finns. Foto: Sofie Lind/SVT

KRÄFTPEST

• Förbudet i sjön Logärden i Falun gäller fram till slutet av år 2025.

• Kräftpest är en smittsam sjukdom som riskerar att slå ut hela bestånd av svenska flodkräftor. När Umeälven drabbades 2011 var det då det nordligaste konstaterade fallet i landet.

• Smittan sprider sig framför allt genom olagligt utplanterade signalkräftor och då fiskeredskap och annat flyttas från ett smittat vattendrag till ett annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.