Kritik mot kommunal borgen för Idre fjäll

Uppdaterad
Publicerad

Idre Fjäll vill att kommunen går i borgen för bättre lånevillkor på ett lån på 50 miljoner kronor. Men oppositionspolitikern Östen Sjögren från Kommunlistan tycker inte att kommunen ska säga ja till borgensåtagandet.

Det är under måndagen som beslutet ska tas. Idre Fjäll har redan fått låna 75 miljoner kronor, men vill ha bättre lånevillkor. Därför vill man att kommunen ska gå i borgen för stiftelsen när man söker mer pengar, 50 miljoner kronor.

Tommy Halvarsson, marknadschef Idre fjäll. Foto: SVT

– Pengarna är till för att täcka upp de höga fasta kostnaderna som är förknippade med att driva en fjällanläggning och som ska täcka upp för ett absolut stillestånd fram till jul. Det är tufft att låna såhär mycket pengar, men det är klart att vi har en plan för hur vi ska kunna återbetala pengarna också, säger Tommy Halvarsson, marknadschef på Idre Fjäll.

Beslutet väntas gå igenom i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige under måndagen.

– Vi går i borgen för att säkra arbetstillfällen, inte för att anläggningen ska göra investeringar för en bättre konkurrenssituation. Tappar vi

Stefan Linde, kommundirektör Älvdalens kommun. Foto: SVT

arbetstillfällen så får vi en utflyttning och då tappar vi betydligt mer i skatteintäkter än vad 50 miljoner borgen innebär.  Det här är ett sätt att rädda skatteintäkter till kommunen, säger Stefan Linde, kommundirektör i Älvdalens kommun.

Men Östen Sjögren (KL) tycker det är helt fel. Dessutom skulle Särnapolitikern helst se att stiftelsen görs om till ett aktiebolag.

Se klippet där Östen Sjögren berättar varför han tycker det är fel att gå i borgen för Idre Fjäll – ”Vi har andra företag och skidanläggningar på orten”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.