”Synd att man inte kommit längre” – hör företrädaren för Hela Sverige ska leva om utbyggnaden av bredband i Dalarna i klippet. Foto: Jessica Hansson

Uppmaningen: Mer bredband till Dalarnas landsbygd – ”Kommunerna måste stötta”

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas landsbygd måste få samma uppkopplingsmöjligheter som de större städerna. Det kräver Mats Erixson som är dalaordförande i organisationen Hela Sverige ska leva.

– Det är en enorm skillnad på hur långt de olika dalakommunerna har kommit med fiberutvecklingen, säger han.

År 2025 ska 98 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till snabbt bredband enligt regeringens mål. I nuläget är den siffran för Dalarna totalt 92 procent, vilket placerar Dalarna på plats 16 av landets 21 län.

Och nu uppmanas kommunerna att göra mer.

– De som bor på landsbygden måste engagera sig och kommunerna måste stötta, säger Mats Erixson.

Orsa bäst – Säter sämst

Enligt PTS senaste rapport är Orsa bäst i länet på att erbjuda tillgång till fiber. Där har 98,3 procent av alla fasta hushåll och företag möjlighet att ansluta till fibernätet. Samtidigt ligger Säter sämst till – där kan bara 80 procent ansluta sig.

Vad anser du ska göras för att hela Dalarna kan få fiber ut på landsbygden?

– Att man i de kommuner där man ligger efter tar tag i det. Det är rätt imponerande hur till exempel Vansbro nu har byggt ut 50 procent mer än förra året. Sedan är det ju en fråga om vilka som vill använda det, det är inte så höga anslutningssiffror i verkligheten, säger Mats Erixson.

”Infrastrukturen ser olika ut”

Fredrik Jarl (C) som är ordförande i Dalarnas kommunförbund delar bilden av att kommunerna måste stötta, men menar att strukturen ser olika ut för olika kommuner.

– Självklart delar jag bilden av att fler privatpersoner som vill ha fiber måste engagera sig och att kommunerna måste ta ansvar i frågan. Sedan hur det exakt ska gå till i praktiken är svårt att svara på med tanke på att infrastrukturen ser olika ut på olika ställen, säger Fredrik Jarl.

Hur funkar internetuppkopplingen där du bor?

Pinnat inlägg

Coronapandemin har gjort att det är viktigare än någonsin att ha fungerande internetuppkoppling, när många sköter sitt arbete hemifrån. Hur är uppkopplingen där du bor och hur påverkar den dig i vardagen? Berätta gärna här i chatten!

Jörgen Pettersson • Har ingen som helst uppkoppling av bredband. .Måste ha router lr liknande o en del bolag fungerar mindre bra. Hälsningar Jörgen Pettersson i Kyna Borlänge

Kakan • Finns bara ADSL från Telia att "välja" på hos mig, inget annat. Detta trots att jag bor strax utanför Falun. Det är alls inte bara glesbygden och byarna som saknar bredband...

Claes • Det fungerar bra stundtals men många små korta avbrott i signalen stör nöjdheten

Lars • Bor i ett område med enbart tillgång till ADSL. Men den förbindelsen är nog snart borta. Telefonkabeln är nu nedtagen och ligger nu marken. Ingen kontakt finns med det mobila nätet. Om mobila nätet fungerat vore det ok att slopa kopparkabeln.

Hans Sandin • I Djusa i Dala-Husby har vi fiber sedan 3 år och det funkar bra.

Ulrika • Betala 33.000 i Rättvik för att bara bli inkoppladfast det redan ligger i gatan? Glöm det! Vi kommer att köra 5G. Man är väl inte dum ;)

Agneta Frisk • Att vi inte har skaffat fiber beror på kostnaden. Vi har allt förberett fram till vårt hus. Vi fick en kabel framdragen. Trots att det enda som fattas är att koppla på får vi ingen reducering av priset. Dala kraft har monopol på att stå för allt i vårt område.Ingen annan får komma in och göra jobbet. Att koppla på skulle kosta 28.000kr

Micke Andersson • Borlänge kommun struntar helt i kringbyarna. De söker glesbygdsstöd för centrala Borlänge där alla vill bygga ändå. Logik??? Bara kommunpolitiker kan förklara sånt.

Helen • Vi bor i Siljansnäs och har fiber draget till byn, grannen har fiber. Men tydligen görs inga efteranslutningar så vi kan inte få fiber indraget och hänvisas till mobilt bredband. Som tur är fungerar det mobila brebandet ganska bra.

Anders • Jag märker ingen större skillnad på hastigheten på fiber och mobilt 4G på det sätt som jag använder det så håller på att säga upp fibern. Det blev onödig utgift att installera både i hus och sommarstuga. Man förstår att de har bråttom att få ner fiber till alla innan 5G snurrar på i hela landet för då kommer väl inga fler att vilja ha fiber längre.

Så många har tillgång till fiber i din kommun:

Andel hushåll och företag i kommunen som har tillgång till fast bredband (1 Gbit/s) via fiber, alltså inte hur många som faktiskt har kopplat in sig.

(Inom parentes ökningen i procentenheter från 2019 till 2020)

Orsa 98,3% (+18,6%)

Mora 97,1% (+7,5%)

Borlänge 96,7% (+2,1%)

Gagnef 95,2% (+7,7%)

Leksand 93,4% (+7,2%)

Avesta 92,8% (+2,1%)

Falun 91,1% (+4,4%)

Ludvika 90,5% (+1,7%)

Älvdalen 88,3% (+15,2%)

Hedemora 87,1% (+3,4%)

Malung-Sälen 87,1% (+16,9%)

Vansbro 86,6% (+29,0%)

Rättvik 85,3% (+12,3%)

Smedjebacken 84,3% (+12,3%)

Säter 80,0% (+3,4%)

Källa: Post- och telestyreksen (PTS)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.