Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har bättre kontroll på gästerna” – Robin Olausson, vd på Heymakers i Falun om att ha öppet längre och när det kan bli aktuellt med öppet till 04. Foto: arkivbild/Hannes Forssell/SVT

Dalakrögarna om senare alkoholservering: ”Bättre kontroll på gästerna”

Uppdaterad
Publicerad

Krögare i sju dalakommuner får nu möjlighet att ha öppet till klockan 03.00, och i enstaka fall till 04.00. På Heymakers i Falun välkomnas möjligheten att ha öppet längre.

– Det blir mindre trängsel och kortare köer när gästen ska avsluta sitt besök hos oss, säger Sebastian Fager, operativ chef på Heymakers.

Efter ett beslut om nya riktlinjer för serveringstillstånd får krögare i Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Ludvika, Smedjebacken och Säter möjlighet att ansöka om att ha öppet till kl 03.00. Vid enstaka tillfällen kan ytterligare en timme öppet tillåtas.

– Vi kommer att ansöka om att ha öppet till 03 under ett år, som är maxperioden, säger Robin Olausson, vd på Heymakers.

Tillståndet att ha öppet till 03 omprövas årligen. Någon ansökan om att ha öppet till 04 planeras inte att skickas in i nuläget från Heymakers.

Polisen: ”Risk att brotten ökar”

Marcus Tengwall är kommunpolis i Falun. Han säger att stor del av ansvaret ligger på krögarna som exempelvis måste se till att de har tillräckligt med vakter på plats.

– Generellt har vi sett en ökning av våldsbrott i krogmiljö. Har man öppet längre finns ju risken att brotten ökar ännu mer. Man blir tröttare och mer påverkad, säger Marcus Tengvall.

Han ser också en eventuellt positiv effekt:

– Det som kan vara positivt är i så fall att hemgång sker över en längre tid, då kan utsläppet bli mildare, säger han.

De nya riktlinjerna träder i kraft 1 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.