Ulla Andersson (V) är en av riksdagspolitikerna som vill rädda verksamheten i Hudiksvall. Foto: SVT

Kronofogden lägger ner verksamheten i Mora – flyttar till Falun

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden flyttar cirka 80 tjänster från Stockholm till nio orter i landet, Falun är en av dem. Beslutet innebär bland annat att verksamheten i Mora läggs ned.

– Det som berör Dalarna är att vi har ett litet kontor uppe i Mora där vi inte avser att ha verksamheten kvar på sikt. Vi har informerat medarbetade om det, säger Michael Persson, enhetschef vid Kronofogdemyndigheten i Falun och Mora.

”Många som tycker det är jobbigt”

Totalt är det sju medarbetare som erbjuds att flytta från Mora till falukontoret, som i dag har 40 medarbetare.

– Naturligtvis är det många medarbetare som tycker det är jobbigt, att det är för långt att pendla. Jag har varit där och informerat om det i dag, säger Michael Persson.

Vill satsa långsiktigt på Falun

Det är ännu inte spikat hur tjänsterna kommer att fördelas, men det preliminära antalet är 14 stycken medarbetare, som flyttas från Stockholm till Falun.

– I den förändring som vi gör nu är det egentligen två delar. Vi flyttar ut verksamheter från Stockholm. Falun är en ort och en plats som vi långsiktigt vill satsa på där vi ser att vi har många samarbetspartners, det finns högskola och så vidare, säger Michael Persson.

Ökad digitalisering

Det är ungefär 10-15 medarbetare som ska rekryteras under de närmaste 1,5 åren. Ingen av de anställda i Stockholm förväntas följa med i flytten.

– Vi förväntar oss att kunna flytta tjänsterna via naturlig avgång, säger Michael Persson och forsätter:

– Vi jobbar mycket med att digitalisera och kunna erbjuda fler tjänster digitalt och det innebär att man blir färre personer. De kontor som redan är små blir då väldigt små. Då blir det väldigt svårt att bedriva verksamhet på bra sätt.

Fakta – beslutet i korthet

I januari 2018 fick Kronofogden ett uppdrag från regeringen att pröva om verksamhet i Stockholms län kan lokaliseras till andra delar av landet. Efter att ha utrett frågan väljer nu myndigheten att flytta cirka 80 årsarbetskrafter till följande orter: Falun, Gävle, Kalmar, Karlstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund. Hur många det blir till respektive ort är inte klart än.

I Stockholms län påverkas verksamhet i Sundbyberg, Täby och Handen. Kontoren i Täby och Handen upphör med all verksamhet senast den 31 december 2019 respektive den 31 juli 2020.

I omlokaliseringen utanför huvudstadsregionen berörs cirka 30 personer.

  • Verksamheten i Arvika flyttas till Karlstad senast den 30 september 2020.
  • Verksamheten i Mora flyttas till Falun senast den 31 december 2020.
  • Verksamheten i Hudiksvall flyttas till Gävle och Sundsvall senast den 31 mars 2021.

Källa: Kronofogdemyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.