Maria Fröhlich har fått ta emot Stockholms stads kulturstipendium Foto: Henric Lindsten/ illustration Maria Fröhlich

Kulturstipendium till bildkonstnär från Falun

Uppdaterad
Publicerad

Serietecknaren och illustratören Maria Fröhlich från Falun, idag bosatt i Stockholm, är en av de bildkonstnärer som tilldelats Stockholms stads kulturstipendium.

Med motiveringen att hon mångbottnat och med lysande detaljrikedom tecknar en verklighet, fantasi och politik i en värld för både barn och vuxna, har bildkonstnären Maria Fröhlich nu tilldelats Stockholm stads kulturstipendium.

– Stipendiet betyder jättemycket. Det innebär att jag kan jobba mer med den konst jag vill ägna mig åt.

Tecknar såväl serier som böcker

Maria Fröhlich tecknar såväl serier som illustrationer till böcker och har bland annat skapat serien Sagor från mirakelstaden som publicerats i tidningen Fantomen, och illustrerat bilderböckerna Just nu har vi varandra och Nu leker vi! med text av Sara Bergmark Elfgren.

Illustration ur ”Just nu har vi varandra”. Foto: Maria Fröhlich

– Både serier och illustrationer handlar om bildberättande. Men det krävs mer kommunikation i bilderna då man jobbar med en bilderbok.

Vilka bildkonstnärer tycker du själv är intressanta idag?

– Svårt att säga, jag följer många, men det finns en som heter James Jean som jag tycker är fantastisk. Han gör jättehäftiga bilder.

Maria Fröhlich är uppvuxen i Falun och utbildad vid såväl  Serie- och bildberättarprogrammet vid Högskolan i Gävle, Serieskolan i Malmö och Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

Stockholms stads kulturstipendium är på 40.000 kronor

Kulturnämndens motivering:

”Mångbottnat och med lysande detaljrikedom tecknas verklighet, fantasi och politik i en värld för både barn och vuxna. Mästerligt och lekfullt gestaltas arga krokodiler i sovrummet som skrämmer, väcker läslust och visar många faktiska och imaginära lager. Maria Fröhlich tar plats i och förnyar barnbokstraditionen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.