De olagligt fällda träden i Leksand får nu nytt liv på Hildasholm. Foto: SVT

Olagligt fällda tallar i Leksand blir del av konstverk

Publicerad

De träd som Leksands kommun fällde utan lov mellan Leksands camping och Leksands sommarland får nytt liv – som podier.

Det var i slutet av december som ett 50-tal träd kapades ner på två olika fastigheter i Leksand. Problemet var bara att varken Leksands strand eller kommunen själva ansökt om något tillstånd för avverkningen och åkte då dit på böter istället.

LÄS MER: Kommunen bröt mot egna regler

LÄS MER: 55.000 kronor i böter för fällda träd

Blir podier

Nu ska dock träden fått nytt liv i form av konst. Träden kommer att användas i en skulpturprojekt på Hildasholm, Axel Munthes tidigare semesterhem som numera är öppet för besökare.

Projektet går ut på att kursdeltagare skapar skulpturer i lera. Tallarna kommer att användas som podier för skulpturerna.

– Kursen började planeras redan i höstas, men man har funderat på vad skulpturerna skulle ställas på, och då dök det här upp, säger Hildasholms trädgårdsmästare Ingemar Blomqvist.

Men det blir inga längre bitar av träden som kommer att användas tror han.

– Det handlar nog antagligen mer om stubbar, säger han.

Kulturchef bakom idén

Tanken är att förnya miljön och göra något som inte funnits tidigare på platsen. Projektet finansieras av Leksands kommun. Att träden återanvänds är mycket tack vare kulturchefen i Leksand, Pär Ohlsson. Han visste att det behövdes något att ställa skulpturerna på och fick idén när han hörde talas om den otillåtna avverkningen.

– Jag tänkte vad bra – vi behöver fundament till skulpturerna, säger Pär Ohlsson och fortsätter:

– Det är ju också bra om vi kan göra nytta med de träd som avverkades och försöka vända det till något positivt, säger han.

Hittills har han enbart fått positiv respons på idéen och att människor tycker det är bra att träden -  som olovligen kapades ner – får nytt liv igen.

Kommer ställas runt om Hildasholm

Kursen där skulpturerna skapas kommer att hållas i början av juni. I mitten av juli blir det vernissage. Skulpturerna kommer att placeras på tallarna i den parkmiljö som omger huvudbyggnaden på Hildasholm.

– Det är en ganska stor parkmiljö med stora träd och branta släntar, det är en ganska dramatisk natur och de ska införlivas där det passar, säger Ingemar Blomqvist.  

Huset byggdes på uppdrag av Axel Munthe, som var kunglig livmedikus och verkade också som läkare i bland annat Paris. Han skapade även Villa San Michele på Capri. Han upptäckte Dalarna under en vandring och visade trakterna för sin nyblivna hustru, som önskade sig ett sommarhem här.

Huset byggdes 1910 och ligger strax norr om Leksands kyrka.  

Hildasholm är numera öppet för besökare och ägs och sköts av en stiftelse sedan 1980.

Källa: hildasholm.org

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer