Under måndagsmorgonen upptäckte personalen vid Rättviks kulturhus ett annorlunda paket. Foto: Privat: Lena Krånglin/Karin Jönses Brandt

Kungens björn återlämnad till Rättviks kulturhus: ”Trodde aldrig vi skulle få se den”

Uppdaterad
Publicerad

Den två meter uppstoppade björnen som stals från Rättviks kulturhus, sjunde maj, har återlämnats. Upptäckten gjordes under måndagsmorgonen när personal fann ett annorlunda paket utanför entrén till kulturhuset.

Det var under måndagsmorgonen när personalen vid Rättviks Kulturhus kom till jobbet, som ett två meter högt välinslaget paket stod utanför entrén.

– Personalen ringde mig under morgonen och berättade att björnen kommit tillbaka. Vi hade ju så klart spekulerat i vart den tagit vägen och trodde väl aldrig att vi skulle få se den igen. Men det känns helt fantastiskt, berättar kulturchefen Lena Krånglin.

Tagits in av polisen för att leta spår

Paketet fördes under måndagsförmiddagen in till polisstationen i Falun, för en teknisk undersökning.

– Polis har varit på plats under förmiddagen och omhändertagit ett högt paket som nu har förts till den tekniska roteln i Falun, berättar Diana Qudhaib, presstalesperson hos polisen.

Polisen bekräftar att den stora mediebevakningen kan ha påverkat tjuvarna att återlämna björnen.

– Det kan nog vara så att det har påverkat de som stal den. Men i nuläget letar vi efter eventuella spår på paketet för att se om det går att koppla till någon person eller plats. Men vi har kunnat konstatera att det är björnen i paketet, fortsätter Qudhaib.

Naturhistoriska museet som äger björnen har varit i kontakt med Rättviks kulturhus.

– De var så klart lika förvånad som vi, att den faktiskt kommit tillbaka efter att ha varit borta i tio dagar. De frågade om vi vill fortsätta ha den vid entrén eller om vi vill lämna tillbaka den, men det är klart vi vill att den ska stå här, säger Lena Krånglin, kulturchef.

Björnen var väl omhändertagen

Regnet som föll under natten mot måndag i Rättvik skulle ha kunnat förstöra björnen. Men tjuvarna verkar enligt Lena Krånglin har tagit hand om den.

– Tjuvarna har paketerat den väl i plast och ställt den under taket vid entrén så det inte kunde regna på den, se de verkar ju helt klart ha varit rädd om den.

Björnen var försvunnen i tio dagar och i dagsläget har polisen inte kunnat säkra några spår efter förövarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.