Björnen blev skjuten av kung Oscar II 1895 utanför Falun. Foto: Lena Krånglin

Två meters uppstoppad björn stals från Rättviks kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot fredag inträffade en annorlunda stöld då en två meter hög uppstoppad björn stals från Rättsviks kulturhus.

– Den har varit otroligt uppskattad av våra besökare och har stått här i Kulturhuset i all evighet känns det som, säger Lena Krånglin, kulturchef.

Det var runt 02.15 på natten som larmet till kulturhuset gick. Först på plats var räddningstjänsten som konstaterade att inget såg misstänkt ut. Tjuvarna hade redan hunnit lämna brottsplatsen. Det var först på morgonen som personalen insåg att björnen var borta och anmälde stölden till polisen.

– Larmet tjuter otroligt högt så förövarna måste ha fått eld i rumpan, berättar kulturchef Lena Krånglin.

Kungens björn

Lena Krånglin uppskattar björnens värde till omkring 150 000 kronor, men berättar att historien om björnen ändå är värd mer.

– Den är skjuten av kung Oscar II 1895 utanför Falun och har stått här i Kulturhuset i närmare 35 år vid entrén.

Hon tror nu att stölden varit planerad eftersom ett fönstervred öppnats i Naturmuséet och där har förövarna tagit sig in.

– Det är ju ingenting man stoppar i en väska och stölden måste ha begåtts av flera personer. Det är ingenting man bär med sig under armen, säger Lena Krånglin.

Stölden är polisanmäld och tips tas emot av polisen på 114 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blåljusnyheter i Dalarna

Mer i ämnet