Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Passar inte Sverige – det är väldigt lågt” – hör hur Josef Erdem (S) reagerar på sin egen regerings agerande i Natoförhandlingarna

Kurdiske S-politikern kritisk mot regeringens Nato-avtal med Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska regeringens överenskommelse med Turkiet får nu kritik av Josef Erdem (S) i Borlänge. Som kurd drar han sig inte för att kritisera sina egna partikamrater och som ordförande i kurdiska föreningen i Dalarna har han fått höra att många kurder här är skrämda av Sveriges agerande för att Turkiet ska släppa in landet i NATO.

Josef Erdem i Borlänge är kritisk mot sina egna partikamraters uppgörelse med Turkiet för att få Sverige in i NATO och kommer att kämpa internt för att få avtalet upprivet.

– Sverige borde istället kämpa för att skapa mänskliga rättigheter i Turkiet, säger Josef Erdem som uppger att han själv tvingades fly från Turkiet eftersom han som kurd var förföljd av turkiska staten.

Turkiets president Erdogan påstår att Sverige har gått med på att lämna ut 73 personer som de hävdar är terrorister. Sveriges justitieminister å sin sida menar att ingen som är svensk medborgare kommer att utelämnas.

Nu får Josef Erdem ta emot samtal och mail från kurder i hela Dalarna som är oroliga för vad som kan komma att hända.

Hör i klippet Josef Erdem berätta vad kurdiska föreningens medlemmar säger till honom och vad han anser som krävs för att man ska kallas terrorist av Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer