Det här är den nya bansträckningen som Tåg i Bergslagen nu planerar för. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Kvälls- och morgonturer tillbaka på dalabanan

Uppdaterad
Publicerad

Sent kvällståg och tidigt morgontåg mellan Dalarna och Stockholm kommer tillbaka nästa år.

Under hösten 2011 meddelade SJ att de sena och tidiga turerna mellan Dalarna och Stockholm skulle upphöra. Nu planerar Tåg i Bergslagen att återinföra turerna. Det presenterades i Krylbo stationshus under måndagen.

Tåg i Bergslagen har ansökt till Trafikverket om en sen avgång efter klockan 22 på kvällen från Stockholm och en tidig avgång från Falun som ska gå redan klockan 03.15 på vardagar.

Dalarna – Dalabanan

– Näringslivet har efterfrågat ett tåg som är framme på Arlanda ungefär klockan 06, eftersom många flyg ut i Europa avgår runt klockan 07, säger Lars Isacsson, kommunalråd Avesta kommun.

Det sena tåget ska mer vara avsett för dem från Dalarna som vill ta del av kultur- eller sportevenemang i Stockholm utan att övernatta i huvudstaden.

– Morgontåget kommer i första hand att gynna näringslivet, medan det sena ska gynna privatlivet, fortsätter Isacsson.

Magnus Landström, projektledare för Dalabanans Intressenter, säger att trafiken inte ska ses som ett hot mot SJ utan att det ska ses som ett komplement.

– Tvärtom, jag tror istället att den utökning av utbudet som den nya trafiken innebär kommer att kunna bidra till ett ökat resande även för SJ, säger han i ett pressmeddelande.

Den nya trafiken förväntas komma igång i januari 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalabanan

Mer i ämnet