Rickard Eriksson, fabrikschef och Désirée Simer, utvecklingsingenjör på Kvarnsvedens pappersbruk håller i egentillverkad handdesinfektion. Foto: Svt/Aleksandra Stålfors

Kvarnsvedens pappersbruk tillverkar handdesinfektion till Borlänge kommun

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets framfart i landet har gjort att efterfrågan på handdesinfektion rusat i höjden. Sedan en vecka tillbaka har Kvarnsvedens pappersbruk med eget framställt recept tillverkat handesinfektion med hjälp av deras rika tillgång på väteperoxid.

Produktionstakten av handdesinfektion är hög just nu på Kvarnsvedens pappersbruk. Under hela veckan har hundratals liter handdesinfektion producerats.

Det helt egna framtagna receptet består av väteperoxid, citronsyra och glycerol.

– 150 liter per dag kan vi tillverka. Det känns väldigt bra då de har brist av det här på ålderdomshemmen. Om det vi gör kan medverka till att en person som absolut inte ska ha den här sjukdomen inte får det så är det en stor vinst, säger Désirée Simer, utvecklingsingenjör som tagit fram receptet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet