Se klippet där handspriten och ytdesinfektionen från resterna från öltillverkningen levereras till vården. Foto: SVT

Rester från alkoholfri öl blir handsprit – här levereras 360 liter till vården

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen levererades 360 liter handsprit och desinfektion till Falu lasarett. Det är öltillverkaren Spendrups som tagit vara på restetanol från tillverkningen av alkoholfri öl.

– Tillverkningen av alkoholfri öl har ökat till åtta miljoner liter per år de senaste åren, säger Sarah Hjälm, kommunikatör.

I vanliga fall används restetanol till biogasutvinning. Men på grund av rådande coronapandemi har öltillverkaren börjat tillverka handsprit som de levererar till sjukvården i Dalarna. Sarah Hjälm berättar att arbetarna i produktionen jobbar ända in i kaklet för att kunna leverera så många liter som möjligt.

Coronaviruset i Dalarna

Kan tillverka 1500 liter i veckan

Under onsdagen levererades 360 liter handsprit och desinfektion till sjukhuset. Framöver har företaget kapacitet att leverera upp till 1500 liter per vecka om produktionen av förpackningar och etiketter fungerar som det är tänkt.

– Jag fick en bild från de som jobbade i lördags, på färdigblandad handsprit som lastades in på pall i en låsbar container. Och så skrev de ”lördagsnöje (smiley)”. För de vill verkligen hjälpa till, säger Sarah Hjälm.

Se bilderna från när handspriten och ytdesinfektionen levereras till vården. I klippet berättar Region Dalarnas avtalschef också vad det betyder för vården och hur vätskan kontrolleras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet