Foto: TT

Kvinna med cancer fick vänta åtta månader på rätt diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Dalarna har efter en intern utredning nu anmält sig själv för att ha utsatt en 74-årig kvinna för allvarlig vårdskada.

Landstinget Dalarna skriver under fredagen i ett pressmeddelande att en kvinnlig patient hösten 2015 sökte vård då hon misstänkte att hon hade en urinvägsinfektion.

Felbehandlades i åtta månader

Trots att tagna urinprover inte kunde påvisa en urinvägsinfektion blev hon under åtta månader felbehandlad med antibiotika.

– Det som har skett i det här fallet är att de läkare som behandlat kvinnan inte ifrågasatt den första diagnosen. Det är lätt att vid ett första läge inte helt kunna veta vad patienten har för problem men i det här fallet har det gått alldeles för lång tid, säger Roger Larsson, chefsläkare division primärvård Dalarna.

Väntade på operation i ett år

Ett år senare träffade kvinnan ytterligare en annan läkare som då konstaterade att det handlade om en cancertumör i urinblåsan. När kvinnan väl opererades vid Uppsala akademiska sjukhus hade det gått så pass lång tid att hon utvecklat en kraftig njurfunktionsnedsättning. Läget var så allvarligt att en dialysbehandling inleddes.

– Brist på personal gör att vi måste ta in stafettläkare vilket gör att patienten får många olika läkare. Det här gör i sin tur att färre ifrågasätter den första diagnosen. Det här ökar definitivt risken för feldiagnoser. Personalläget gör att både personal och patienter påverkas, säger Roger Larsson, chefläkare division primärvård Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.