Kvinnor på undantag inom hjärtforskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter 20 år finns det fortfarande ojämlikhet inom hjärtforskning. Det konstaterade skådespelaren Paula Ternström i Falun där hon ledde ett kampanjmöte med fokus på att rädda kvinnohjärtan.

Kampanjen Woman in Red håller möten runt om i landet och i Falun var det på tisdagkvällen föredrag och underhållning på Kristinegården. Hjärt- och kärlsjukdomar är vanligare dödsorsak än cancer bland kvinnor men forskningen bedrivs , enligt den så kallade 1,6 miljonersklubben utan tillräckligt könsperspektiv.

Otillräcklig kunskap om kvinnohjärtat

Kunskapen om kvinnohjärtat är fortfarande otillräcklig och kvinnor med hjärtinfarkt har i vissa fall andra symtom än de som är vanliga bland män. Trots det forskas det, enligt organisationen, betydligt mer på män.

Jämlikhet aktuell fråga

Hjärtläkaren Elin Falås på Falu lasarett föreläste om hjärtsvikt och sa att jämlikheten inom vården är en aktuell fråga på hjärtavdelningen där.

– Vi har en chef som är intresserad av de här frågorna så de finns absolut uppe på agendan då och då, sa hon.

Kollegan och forskaren Kristina Hambreus föreläste om hälsosam livsstil som motverkar hjärtinfarkt.

– Även hos sjukvården finns en risk att man feltolkar kvinnors symtom på hjärtinfarkt, sa hon. Sådana symtom kan vara att man känner sig yr eller har ont i halsen eller i armarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.