Foto: Niklas Hagman

Mordbranden i Karlbo – skadad kvinna på bättringsvägen

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som fördes med helikopter till Akademiska sjukhuset efter mordbranden i Karlbo i Avesta kommun i mitten av april är nu på bättringsvägen och har kunnat förhöras, enligt åklagaren.

Det var den 19 april som det brann i villan som ligger i Karlbo i Avesta kommun. I det brinnande huset påträffades en kvinna som fördes med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala. I huset påträffades också en avliden person. Samma kväll greps den skadade kvinnans son, en 52-årig man på en adress i Avesta. Han sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord, grov mordbrand och försök till mord. Han har hävdat nödvärn och förnekar att han är skyldig till mord.

Åklagare Ludmila Pronko som leder förundersökningen berättar under onsdagen att den skadade kvinnan fortfarande vårdas på sjukhus men att hon är på bättringsvägen och att hon har kunnat förhöras.

Mordbranden i Karlbo

– Vi har hört flera vittnen, målsägare och den misstänkte, berättar hon.

”Obduktionsrapport visar på handverkan från annan”

Ludmila Pronko har begärt att den misstänkte 52-åringen ska omhäktas då hon menar att det fortsatt föreligger sannolika skäl för att mannen begått brotten. En ny häktningsförhandling kommer att hållas under torsdagen.

– Bevisläget har inte försvagats. Vi har fått den preliminära obduktionsrapporten och den visar preliminärt att personen avlidit av annans handverkan, så enligt den så föreligger det fortsatt sannolika skäl. Vi inväntar den slutgiltiga rapporten, säger Pronko.

I övrigt vill hon inte uttala sig om händelsen.

– Om gärningen vill jag inte uttala mig, flera förhör är inplanerade, säger Ludmila Pronko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Karlbo

Mer i ämnet