En person påträffades död i den brandhärjade villan och en person skadades svårt. Foto: Niklas Hagman

Mordmisstänkt 52-åring hävdar nödvärn – var i villan när det började brinna

Uppdaterad
Publicerad

Den 52-årige man som under onsdagen häktades misstänkt för mord, grov mordbrand och försök till mord hävdar att det uppstod en nödvärnssituation och förnekar därför att han skulle vara skyldig till mord.

Samtidigt medger han att han var i villan i Karlbo när det började brinna. Mannen är son till den kvinna som skadades i branden han själv misstänks ha anlagt.

Det var i söndags som räddningstjänst larmades till en villa i Karlbo i Avesta kommun, där en skadad kvinna påträffades och fick föras med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Man befarade då också att en person ska ha funnits kvar i byggnaden och under tisdagen bärgades en kropp ur resterna av det eldhärjade huset.

Den misstänkte mannen, som är son till den skadade kvinnan, kunde gripas senare under söndagen och misstänks för grov mordbrand, mord samt försök till mord.

Mordbranden i Karlbo

Något han på onsdagen häktades för på sannolika skäl, vilket är den högre graden av misstanke.

– Hans inställning är att han medger att han var där när det började brinna. Han förnekar mord men kan varken erkänna eller förneka misstankarna om grov mordbrand och försök till mord, säger åklagaren Ludmila Pronko.

Hävdar nödvärn

Under förhandlingen förklarade mannen att det uppstått någon typ av nödvärnssituation och att han därmed inte är skyldig till mord.

– Han menar att det förelåg en nödvärnssituation. Jag vill inte gå in på detaljer kring det eftersom jag vill höra den misstänkte flera gånger först samt andra som också ska förhöras, säger Ludmila Pronko.

”Mycket teknisk bevisning att invänta”

Nu har åklagaren två veckor på sig att väcka åtal men det är högst sannolikt att det kommer att ta mycket längre tid än så.

– Det är nog inte realistiskt nej. Vi kommer att kartlägga händelseförloppet och genomföra flera förhör och andra utredningsåtgärder. Det är mycket att göra och mycket teknisk bevisning att invänta.

SVT har sökt mannens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Karlbo

Mer i ämnet