Två personer står bredvid varandra framför en trävägg, växt syns till vänster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så drabbas kvinnorna – därför måste kvinnojouren i Avesta lägga ner: ”Det är såhär det ser ut i alla föreningar”. Foto: Texas Wistrand

Kvinnojouren i Avesta läggs ner: ”Svårt att få folk att jobba ideellt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit vilande i ett halvår lägger nu kvinnojouren i Avesta ner sin verksamhet. Anledningen är brist på volontärer och utsatta kvinnor måste nu söka sig till andra kommuner, vilket Avesta Tidning var först att rapportera om.

Enligt kvinnojouren i Avesta finns det fortfarande pengar för att driva verksamheten och utbilda nya volontärer, men det spelar inte någon roll när engagemanget saknas.

– Det är särskilt synd eftersom behovet av en kvinnojour i Avesta är stort, säger Eva Friberg, tidigare sekreterare i jouren.

Utsatta kvinnor hänvisas till Hedemora

Sedan ett halvår tillbaka har utsatta kvinnor hänvisats till Hedemora kvinnojour och nu blir den lösningen permanent.

– Riskerna med att inte ha jouren i kommunen blir att man inte kan träffas fysiskt i samma utsträckning och att avståndet till Hedemora kan bli ett hinder för de som behöver hjälp, säger Katarina Andersson.

Är du själv utsatt eller känner någon som är det? Hit kan du vända dig

Organisationer som ger hjälp och stöd

Brottsofferjouren är en organisation som arbetar med att ge stöd till brottsoffer, och de har också en stödlinje som är gratis att ringa till.

Hjälp och stöd för kvinnor

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit man kan ringa kostnadsfritt (även män). Linjen är bemannad dygnet runt och du kan vara anonym.

Webbplatsen Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige

Unizon – Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbunds webbplats

Hjälp och stöd för barn och ungdomar

Är du barn eller ungdom och har blivit utsatt för eller bevittnat våld i hemmet kan du ringa till Bris – Barnens rätt i samhället. Här kan du lära dig mer om dina rättigheter.

Ungarelationer.se arbetar med att ge stöd och information till den som är under 20 är och som blir utsatt i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Hjälp och stöd för HBTQ-personer

Om stödmottagningen på RFSLs webbplats

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.