– Det kan bero på kvinnorna själva, att man pratar om att man deltar och andra blir då kanske mer benägna att göra samma sak, säger Sara Hogmark, mödrahälsovårdsöverläkare Landstinget Dalarna, och fortsätter:
– Vi har ett väldigt bra och nära samarbete i vårdkedjan runt omkring cellprovskontrollen. Det kan handla om att kvinnor får sin kallelse utan fördröjning och att analyserna av proverna går relativt snabbt här.
Fångar upp kvinnor i andra situationer
I Dalarna genomför hela 92 procent av kvinnorna cellprovtagningar. Det går att jämföra med Kronobergs län som är klart sämst i landet och ligger på drygt 70 procent.
– Vi vet att vi är ganska bra på att fånga upp kvinnor som inte har deltagit. När man söker för andra saker, till exempel vid tidig graviditet eller för gynekologiska besvär, och det framkommer att man inte har tagit ett cellprov passar vi på att ta ett då, säger Sara Hogmark.
Yngre kvinnor sämre
Som helhet, när man tittar på kvinnor i alla åldrar, ligger Dalarna högt i riket och har gjort i flera år. Men om man tittar närmare på olika åldersgrupper ser det annorlunda ut.
– Delar vi upp det är vi lite mer bekymrade. De allra yngsta kvinnorna, som precis börjat gå på cellprovskontroller som är mellan 23 och 25 år, där släpar vi efter, säger Sara Hogmark.
Har förbättrats
Men viss förbättring har skett på senaste tiden. Bland annat genom kampanjer riktade till unga kvinnor.
– Det har att göra med att vi har haft kampanjer i sociala medier, riktat till just den här åldersgruppen. Och vi arbetar sedan länge med något som vi inte lyckats få till än och det är att göra ombokning tillgänglig via en kalender på internet. Det tror vi kan göra stor skillnad när vi får till det, säger hon.
Livmoderhalscancer
Den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer är att man någon gång har smittats av en viss typ av HPV, humant papillomvirus. HPV i underlivet är vanligt och sprids genom sex.
Hos de allra flesta som blir smittade läker infektionen av sig själv. Men några kvinnor får en bestående infektion som kan leda till skador på celler i livmoderhalsens slemhinna. Cellförändringar kan då uppstå och så småningom utvecklas till cancer.
Källa: 1177