Julia Filipsson fick ström genom kroppen när hon drog ut mobilladdaren ur vägguttaget. Foto: Daniel Filipsson/Privat

Laddaren gick sönder – 10-åriga Julia fick ström genom kroppen

Uppdaterad
Publicerad

När tioåriga Julia Filipsson skulle dra ut mobilladdaren gick den sönder och hon fick ström genom kroppen. Nu är pappa Daniel kritisk till bemötandet han fick från vården: ”De sa att det inte är så farligt med hushållsström – hur kan de säga så?”

Daniel Filipsson i Smedjebacken hade köpt USB-laddadaptern för ett tag sedan och inte märkt några problem med den. I veckan skulle dottern Julia gå ut på altanen för att hämta laddaren ur ett eluttag – men plötsligt hör Daniel hur hon skriker.

– Adaptern hade gått av så hon hade fått med sig skalet och kretskortet men stiften satt kvar i uttaget. Jag sprang ut och tryckte av strömbrytaren på uttaget och ryckte ut laddaren.

Slutade andas

Julia hade fått i sig ström via handen genom kroppen och ut i foten. Daniel berättar att hon skrek att hon hade ont och blev helt vit i ansiktet, och hennes puls rusade upp och ner.

– Hon andades inte heller – då blev jag rädd. Jag fick säga åt henne att ta djupa andetag annars satt hon bara där utan att andas.

Han ringde till 112 och fick prata med en sjuksköterska. Men bemötandet förvånade honom.

– Sjuksköterskan sa att det inte är så farligt med hushållsström. Så jag fick stå på mig för att hon skulle få hjälp.

”Hemskt att de kan säga så”

Julia fick till sist föras till Falu lasarett med ambulans och låg kvar över natten tills hennes EKG-värden hade stabiliserats.

– Där sa ännu en sjuksköterska först att hushållsström inte är farligt. Jag är själv elektriker och har jobbat hemma hos en änka vars man dött av att få hushållström i sig, så jag tycker det är hemskt att de kan säga så.

Elsäkerhetsverket kontrollerar

Daniel Filipsson meddelar några dagar senare att elsäkerhetsverket har tagit tag i både vårdsituationen och tagit in usb-laddare av samma modell för kontroll.

Enligt Elsäkerhetsverket är strömgenomgång, även av lägre volttal, det som kallas ”hushållsel”, allvarligt. Kortsiktigt rör det sig ofta om hjärtstopp eller störningar i hjärtats arbete. Men det kan också röra sig om skador lång efter olyckan, som nervskador, inkontinens och muskelskador.

Elsäkerhetsverket skriver att en anledning till okunskap inom vården kan vara att elolyckor med lågspänning kan vara att det sällan blir synliga skador, som brännskador.

Källa: Elsäkerhetsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.