”Jag är extremt orolig för att brunnen ska sina”

Uppdaterad
Publicerad

De låga grundvattennivåerna kan ställa till problem i Dalarna framåt, framför allt för hus med enskilda brunnar om det blir varmt i sommar. Då kan vattnet i många brunnar kan sjunka rejält, menar Fredrik Theolin på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Det finns cirka 10.000 hus med egna brunnar i länet. En av dem som har det är Merja Hellgren som bor i Morgårdshammar utanför Smedjebacken, där nästan alla andra hushåll annars är anslutna till det kommunala vattnet.

– Det har blivit några sömnlösa nätter. Jag är extremt orolig för att brunnen ska sina och tjatar på resten av familjen att spara på vattnet, säger Merja.

LÄS MER: I Hedemora får man inte tvätta bilen

Problemet är enskilda brunnar

SMHI har sagt att det framför allt i sydöstra Sverige är de lägsta grundvattennivåerna på 100 år. Och i SGU:s grundvattenrapport för maj 2017 var halva Dalarna rött, vilket betyder grundvatten ”mycket under det normala.”

De kommunala vattentäkterna i Dalarna är dock inte hotade, hittills är det bara Hedemora kommun som gått ut med ett begränsat bevattningsförbud.

– Vi har mellan 500 och 1.000 enbart i Smedjebackens kommun, säger Tommy Norgren som är VA-chef.

– Kommunen har inte skyldighet att hjälpa till om egna brunnar skulle sina, det är upp till fastighetsägaren.

Krävs mycket nederbörd

Enligt SGU behövs stora nederbördsmängder, både i form av regniga höstar och snörika vintrar, för att återställa grundvattnet till normala nivåer igen.

– Regn under sommaren betyder inget för grundvattnet eftersom det mesta dunstar eller tas upp av växtligheten. Men om det blir en varm sommar kommer vattnet i många brunnar att sjunka rejält, säger Fredrik Theolin på SGU.

TV: Se hela inslaget om hur låga grundvattennivåer drabbar invånarna i länet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.