Läkemedelsrester kan störa fiskens fortplantning

Publicerad

Den här veckan påbörjar forskare från Umeå ett ovanligt fiskförsök i Älvkarleby. Forskarna vill veta om fiskars lekbeteenden påverkas av läkemedel. Det finns stora mängder läkemedelsrester i våra sjöar och vattendrag, men vilken påverkan de har på fiskarnas beteenden är i stort sett outforskat.

Den stora laxhannen tar det lugnt i försöksakvariet på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU:s forskningsstation i Älvkarleby. Snett bakom laxhannen står den stora laxhonan och väntar på att bli uppvaktad.

Men det är egentligen inte den stora laxhannen som är i centrum, utan det är istället de små öringhannarna som också finns i bassängen. Forskargruppen från Umeå vill studera de små öringhannarnas lekbeteenden.

Lax och öring är känsliga

De vill ta reda på hur laxar och öringars beteenden påverkas av de läkemedelsrester som man vet finns i våra hav, sjöar och vattendrag.

Gustav Hellström är en av forskarna från Umeå.

– Särskilt laxars och öringars beteenden vid lek är väldigt viktigt, då hanen och honan spelar mot varandra hela tiden. De använder beteendet för att signalera när de är redo att lägga rom och mjölke,  och om fisken börjar uppträda annorlunda för att den är påverkad, då kan man få allvarliga konsekvenser, förklarar han.

Forskaren Johan Leander sitter vid akvariet och antecknar varje rörelse som fiskarna gör.

– Just nu så finns det ganska mycket mediciner i naturen, även om fiskarna inte direkt dör av dessa så kan ju beteendet förändras, säger Johan Leander.

Ger ångestdämpande mediciner

Försöket går ut på att några små öringhanar har fått i sig ett ångestdämpande läkemedel, andra har inte fått det. Mängden som ges motsvara det som finns i vissa vattendrag. Och genom att studera fiskarnas lekbeteende, så tror forskarna att de kommer att se att läkemedel även i mycket små doser får ekologiska konsekvenser.

Outforskat område

Våra reningsverk kan nämligen inte filtrera bort läkemedelsrester, därför sprids läkemedel och förorenar naturen.

Forskargruppen som nu genomför sina försök kommande månaden i Älvkarleby, de vill ta reda på något som hittills är ett ganska outforskat område.

Man vet väldigt lite hur läkemedel påverkar fiskars beteenden.

– Vi har sett på lax att vi får igång vandringen på annat sätt, fisken verkar vandra mer intensivt, nu har vi en hypotes att beteendet under leken förändras och vi förväntar oss att hanen blir mindre intresserad av honan, säger Gustav Hellström, Umeå universitet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.