Landstinget kände till skolläkarens intresse för barnporr

Publicerad

Den pedofilmisstänkte skolläkaren i Falun surfade efter barnporr på sjukhusbiblioteket.

SVT Nyheter Dalarna kan nu avslöja att landstinget Dalarna redan för 18 år sedan fick kännedom om den pedofilmisstänkte skolläkaren i Falun.

Läkaren hade då barnporrsurfat på sjukhusbiblioteket, men anmälan till ledningen ledde inte till några åtgärder mot läkaren.

Det är nu snart tre veckor sedan som den 52-årige skolläkaren från Falun häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn. Läkaren som arbetat som skolläkare på flera skolor i Falun, hade också i sin dator runt 14.000 filmer med sexuella övergrepp på barn.

Porrsurfade på biblioteket

Men redan 1998, då mannen just avslutat en tjänstgöring på Barnkliniken i Falun, upptäckte personalen på sjukhusbiblioteket att han barnporrsurfade på deras datorer.

– Jag gick förbi bakom honom då han satt vid en av våra datorer, för övrigt de tre enda internetdatorerna som fanns på Falu lasarett, säger Lasse Tell, som då var vaktmästare på Sjukhusbiblioteket.

– Det såg ut som barnporr på skärmen men för säkerhets skull gick jag en gång till och tittade och samma sak då.

Efter händelsen kontaktade bibliotekschefen Bengt Holmquist ledningen för Falu lasarett.

– Jag blev bekymrad och ringde min chef. Men det enda resultatet av det blev att läkaren troligen blev förbjuden att gå till biblioteket och använda våra datorer, säger han.

Den dåvarande sjukhuschefen säger idag att han har en svag minnesbild av det hela, men att han efter ett samtal med läkaren, inte gjorde något mer åt saken.

Inte olagligt med barnporr

1998 var det inte kriminaliserat att titta på barnporr, det skedde först 1999.  Men det är ändå besvärande för landstinget Dalarna att läkarens läggning var känd redan då och att han trots det fick fortsätta att arbeta med barn.

– Ja, det är mycket besvärande, medger landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg. Sen vi fick vetskap om det här har vi sökt i våra arkiv för att se om det funnits några anteckningar, men inte hittat något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolläkare sexbrottsmisstänkt

Mer i ämnet