Landstingsrådet Gunnar Barke (S) Foto: SVT

Landstinget: ”Stark ekonomi – besparingskraven sänks”

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Landstinget (S,V och MP) konstaterade vid tisdagens möte med landstingsstyrelsen att ”Ekonomin i Landstinget är stark”.

Prognosen visar att Landstinget i år ska gå plus med 232 miljoner. Det är 60 miljoner kronor bättre än vad som budgeterats.

– Därmed finns det utrymme att utöka hälso- och sjukvårdens budget för nästa år och att minska sparkraven, säger landstingsrådet Gunnar Barke (S).

För drygt två år sedan beslutade landstingsfullmäktige om ett sparpaket på ca 700 miljoner fram till och med 2019. Men enligt Gunnar Barke så kan den summan nu minskas med 70 miljoner.

Oppositionen är kritisk

Ulf Berg (M) oppositionsråd i Landstinget Foto: SVT

Oppositionsrådet Ulf Berg (M) säger till SVT Nyheter Dalarna att deras budget innehåller en större satsning på sjukvården som de anser är underfinansierad.

Bland annat vill oppositionen satsa mer på vårdcentralerna enligt Berg. Han säger också att plusresultatet i budgeten till stor del beror på statsbidrag.

TV: Se inslaget om sjukvårdsbudgeten här

Läs även: Så ska problemen på kirurgen lösas

Läs även: Turbulens på kirurgen: ”Patientsäkerheten är satt ur spel”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.