Gunnar Barke (S). Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Turbulens på kirurgen: ”Patientsäkerheten är satt ur spel”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt turbulent kring kirurgin i Falun, där cheferna nu i ett brev skriver att patientsäkerheten är satt ur spel.

Samtidigt kritiserar högsta politiska ledningen det operationsstopp som verksamhetschefen beslutade om.

Landstingsråd Gunnar Barke (S) är kritisk till operationsstoppet eftersom beslutet togs på fel nivå.

– Det borde absolut inte ha införts på det viset, utan att man sett till att de resurser som faktiskt finns i landstinget utnyttjas. Det sker först nu.

Dalarna – Kris på kirurgkliniken

Landstinget ska utreda hela beslutsprocessen kring operationsstoppet och om patienter kommit till skada till följd av det.

Livsviktiga operationer prioriteras

Med fem nyrekryterade sjuksköterskor och omstyrda resurser ska bland andra cancersjuka patienter prioritetras från och med måndag.

– Vi har vidtagit åtgärder för att trygga situationen för patienterna och se till att de livsviktiga operationerna görs snabbt, säger Gunnar Barke.

Hur har situationen varit innan då??

– Det kommer vi få fram under utredningarna. Jag har åsikter om det men väljar att avvakta med dem, säger Gunnar Barke.

Beslut om förbättringar

Målsättningen är att Landstingsstyrelsen efter utredningen ska kunna fatta ett beslut om vilka förändringar som eventuellt ska göras för att ytterligare förbättra läget på kliniken. Man hoppas kunna at ett beslut den 6 november.

TV: Se ett inslag om kirurgens situation

LÄS MER: Allt om krisen på kirurgkliniken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Kris på kirurgkliniken

Mer i ämnet