Nya medarbetare avlastar vårdpersonal

Publicerad

Kirurgkliniken har anställt medarbetare som ska jobba med praktiska sysslor. Förändringen gör att vårdpersonal kan ägna sig mer åt patienterna och kommer att göra stor skillnad när det gäller antalet vårdplatser.

– Vi har i dag 24 vårdplatser stängda, vi räknar med att öppna upp alla våra vårdplatser under nästa år, säger Ulrika Bergvall,verksamhetschef på kirurgkliniken.

Det rör sig om ett pilotprojekt där totalt 14 medarbetare nu kommer att ta hand om allt från städning och tvätt till patienttransporter. Detta gör att den allt mer svårrekryterade vårdpersonalen kan ägnar sig helt åt vård.

– Då utnyttjar man vårdpersonalen till det de kan, och vi gör det andra. Det känns ju konstigt att man inte gjort det tidigare, säger Sofia Berglund, en av de nyanställda servicemedarbetarna.

– Det tar tid, det här är saker man måste kommunicera kring, det handlar om kulturattityder. Vi har pratat om det i två år, och nu står vi här, säger Ulrika Bergvall.

Pilotprojektet kommer att pågå under två år.

TV: Se inslaget med de nyanställda medarbetarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Problemen på kirurgen i Falun

Mer i ämnet