Sebastian Kirppu delar inte landshövding Ylva Thörns syn på att hans miljöengagemang skulle kunna skada förtroendet för länsstyrelsen. Bilden är ett montage. Foto: SVT

Länsstyrelsen förbjuder Sebastian Kirppu att leta hotade arter på sin fritid

Uppdaterad
Publicerad

Landshövding Ylva Thörn har bestämt att Sebastian Kirppu som är anställd som naturbevakare vid Länsstyrelsen på sin fritid måste sluta med att inventera djur och växtarter i avverkningshotade skogar.

”Länsstyrelsen bedömer att Kirppus bisysslor medför stor risk för bristande förtroende inte bara för honom i tjänstemannarollen utan även för övriga tjänstemän på myndigheten”. Så skriver Länsstyrelsen i sitt beslut som landshövding Ylva Thörn till SVT på torsdagen, trots frågans principiella djup, bara ville kommentera i ett mail med ”Vi kommenterar inte enskilda personalärenden”.

Kirppu tänker inte sluta med sitt engagemang för naturen

Sebastian Kirppu delar inte arbetsgivarens syn på att hans miljöengagemang skulle skada förtroendet för Länsstyrelsen.

– I ett demokratiskt och fritt samhälle får man göra det man vill på sin fritid så länge man följer lagen, säger han och tänker inte sluta engagera sig för naturen på sin fritid.

Kan komma att avgöras i domstol

Han hoppas nu att förhandlingar mellan hans fack och arbetsgivaren ska leda till en lösning men han utesluter inte att frågan kommer att slutligt avgöras i domstol. 

I februari berättade han i SVT Dalarna om att 27 rödlistade arter var hotade av en avverkning som statliga Sveaskog planerade i Oreskogsrike i norra delen av Rättvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer